Skip to main content

Saznajte da li vam više odgovara hibridni ili električni automobil

Auto kredit - izaberite pogon ekološkog automobila

Odlučili ste se da uz auto kredit kupite automobil, koji će vam doneti uštedu i ne zagađuje životnu sredinu. Sledeća odluka koju treba da donesete je da li će to biti hibridni ili električni automobil. U tome vam možemo pomoći.

Razgovarali smo sa Nemanjom Simićem, direktorom prodaje Hyundai Srbija. Dao nam je korisne informacije, koje mogu biti presudne pri odabiru vašeg novog vozila. Odvojite par minuta za ovaj intervju i sa sigurnošću ćete znati koji automobil više odgovara vašim potrebama – hibridni ili električni.

U čemu je osnovna razlika između hibridnih i električnih vozila? 

Obe navedene kategorije imaju isti cilj, a to je smanjena emisija izduvnih gasova, s tim što hibridna vozila predstavljaju samo prvi korak u procesu ka potpunoj elektrifikaciji. Njih pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji je zbog smanjene emisije CO2 potpomognut električnim motorom. Zbog toga hibridna vozila mogu da se kreću isključivo na električni pogon ograničeno vreme. Prilikom ubrzanja automatski se pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi pružio neophodnu dodatnu snagu. Hibridna vozila nije potrebno priključiti na spoljni izvor struje kako bi se dopunila baterija, već se ovaj proces obavlja automatski tokom vožnje prilikom usporavanja ili kočenja. Ali postoje i plug-in hibridni automobili , koji se mogu dopuniti na struju.
Za razliku od hibridnih, električna vozila imaju potpuno električni pogon. Elektromotor je daleko snažniji i baterija većeg kapaciteta. Glavna odlika ovih vozila je nulta emisija izduvnih gasova, oni ne zagađuju okolinu. Još jedna bitna razlika je da električna vozila treba da budu priključena na spoljni izvor električne energije da bi se napunila baterija.

Koji od ova dva tipa vozila obezbeđuje veću autonomiju u vožnji?

Hibridna vozila obezbeđuju veću autonomiju, imaju na raspolaganju i motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor. Ali tehnološkim razvojem električnih vozila, autonomija će se u budućnosti izjednačiti.

Koji automobil je bolji za gradsku, a koji za međugradsku vožnju?

Električna vozila su bolja u gradskoj vožnji, troškovi vožnje su daleko niži, dok su za duža putovanja pogodniji hibridi zbog nedovoljno razvijene infrastrukture za punjenje električnih vozila  . 

Ni hibridni ni električni automobil nisu mala investicija. Međutim, jedni su sigurno povoljniji?

Ako govorimo o ceni, hibridna vozila su povoljnija, međutim ukoliko uzmemo u obzir sve troškove vlasništva i korišćenja, električna vozila u zavisnosti od pređene kilometraže mogu biti čak i povoljnija zbog nižih troškova vožnje i održavanja. 

Postoje li zakonske i poreske olakšice za vlasnike ovih automobila?

Vlada Republike Srbije je usvojila Uredbu o subvencionisanju eko automobile tako da su kupcima dostupne subvencije u iznosu od 2.500€ za kupovinu hibridnih, 3.000 za plug-in hibridne i 5.000€ za kupovinu električnih automobila. Pored subvencija vlasnici električnih, hibridnih i plug-in hibridnih automobila oslobođeni su plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila.

Šta biste savetovali budućem vozaču hibridnog ili električnog automobila?

Vozačima hibridnih vozila savetovao bih da budu malo pažljiviji sa dodavanjem gasa kako bi više vozili na elektro pogon i tako smanjili emisiju štetnih gasova, a za vozače električnih vozila glavni savet je da uvek kad se vrate kući priključe vozilo na punjenje. Na taj način će platiti najmanje za dopunu baterije svog vozila i biti sigurni da imaju dovoljno energije i za neka duža putovanja.

Za kraj smo sačuvali smo još nekoliko korisnih informacija za sve aktuelne i buduće vozače ovih vozila. ProCredit banka vam daje auto kredite sa niskim kamatnim stopama za Hyundai hibridne i električne automobile. Kupovinom ovog vozila ostvarujete i pravo na subvenciju države od 2.500 do 5.000 evra.

Zahvaljujući razgranatoj mreži punjača za električna vozila, koje je početkom godine naša banka postavila na 42 lokacije u Srbiji i 212 lokacije u regionu, moći ćete da se odlučite na duže vožnje i ostvarite znatnu uštedu na gorivu, s obzirom da je korišćenje punjača besplatno za sve.