Skip to main content
ekoloski-automobili-procreditbanka

Ekološki pristup

Ponosni smo na naš pristup očuvanju životne sredine.

Svakodnevno primenjujemo visoke standarde po pitanju našeg uticaja na okolinu. 

Zaštita životne sredine

Za ProCredit banku, odgovornost počinje kvalitetnim uslugama i pažljivom finansijskom analizom, ali se na tome ne završava. Verujemo da se naša odgovornost proteže i na zaštitu životne sredine u kojoj svi zajedno živimo i koja bi trebalo da ostane čista i zdrava i za generacije koje tek dolaze.

Sve banke koje pripadaju ProCredit Grupi primenjuju visoke standarde po pitanju uticaja svojih poslovnih aktivnosti na životnu sredinu, kako kroz internu edukaciju i informisanje zaposlenih, tako i kroz sve ostale aktivnosti banke.

Principi zaštite životne sredine koje banka svakodnevno primenjuje sadržani su i u Politici zaštite životne sredine u ProCredit banci.

Izjava o Politici zaštite životne sredine

Principi zaštite životne sredine koje banka svakodnevno primenjuje sadržani su i u politici zaštite životne sredine u ProCredit banci

eko-stubovi

U savladavanju brojnih izazova na polju očuvanja životne sredine, ProCredit banke primenjuju trostruki pristup:

1. stub: Interni sistem upravljanja zaštitom životne sredine

Interni sistem  podrazumeva praćenje potrošnje energije i drugih resursa u banci, njihovo plansko i sistematsko smanjivanje, kao i podizanje svesti među zaposlenima i saradnju sa „zelenim“ dobavljačima.

Kako bismo smanjili negativan uticaj na životnu sredinu Godišnjim planom aktivnosti (Annual Environmental Plan) redovno implementiramo i usavršavamo različite tehničke mere (npr. zamenu osvetljenja, ulaganje u bolju izolaciju, poboljšanje upravljanja otpadom, uvođenje održivih materijala).

Pitanja zaštite životne sredine su važna komponenta obuke za naše zaposlene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Uz to, postoje posebne „zelene“ inicijative za podizanje svesti o zaštiti životne sredine među zaposlenima, poput serije edukativnih tekstova na internom portalu.

Imajući u vidu štetan uticaj motornih vozila na okruženje, motivisali smo naša zaposlene da na posao dolaze biciklima. Za duža putovanja, mogu da koriste kompanijska električna i hibridna vozila. Naš vozni park sastoji se isključivo od ekoloških automobila.  

Na teritoriji Srbije postavili smo 42 punjača za električna vozila, koji su strateški postavljeni u osam gradova (Subotica, Sombor, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Kragujevac, Čačak i Niš) ispred naših Zona 24/7, kao i na prometnim mestima u blizini velikih saobraćajnica i autoputeva, kako bi bili lako dostupni svim vozačima električnih vozila. Punjenje baterije je omogućeno svim građanima i to potpuno besplatno, bilo kada 24h dnevno.

Posebno smo ponosni na činjenicu da je ProCredit Banka prvi veliki kupac “zelene struje” u Srbiji. Zahvaljujući ugovoru koji smo potpisali sa Elektro-privredom Srbije 2019. godine, postali smo prva domaća kompanija koja je dobila garanciju porekla EPS-a da je struja koju trošimo proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora energije.

Takođe, iz svojih prostorija izbacili smo upotrebu jednokratnih plastičnih proizvoda i postepeno krenuli sa uvođenjem predmeta od alternativnih materijala, gde god je to moguće.

Služba za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, koja je odgovorna za upravljanje i praćenje naših rezultata u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i zeleno kreditiranje klijenata, predstavlja veoma važan deo naše organizacije. 

2. stub: Upravljanje ekološkim i socijalnim rizicima u kreditiranju

ProCredit banka u Srbiji sprovodi sistem upravljanja zaštitom životne sredine koji je zasnovan na stalnoj proceni kreditnog portfolija prema kriterijumu zaštite životne sredine i socijalne odgovornosti klijenata.

To obuhvata dubinsku analizu svih privrednih aktivnosti koje nose potencijalni rizik po životnu sredinu i društvenu zajednicu, i odbijanje zahteva za kredit preduzeća koja su uključena u ekološki rizične aktivnosti i koja se nalaze na listi isključenih delatnosti naše institucije.

3. stub: Promovisanje „zelenog finansiranja“

Tokom decenijskog rada na promociji ulaganja u zelenu ekonomiju, proširili smo program proizvoda i usluga zelenog finansiranja, koji se sastoji od kredita za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i ostale mere zaštite životne sredine za preduzeća, gazdinstva i stanovništvo.

Sistem upravljanja zaštitom životne sredine u ProCredit banci uskladjen je sa međunarodnim standardom ISO 14001:2015.

isoiq-net

Ref. no. 30550975