Ekološki pristup

 

Za ProCredit banku, odgovornost počinje kvalitetnim uslugama i pažljivom finansijskom analizom, ali se na tome ne završava. Verujemo da se naša odgovornost proteže i na zaštitu životne sredine u kojoj svi zajedno živimo i koja bi trebalo da ostane čista i zdrava i za generacije koje tek dolaze.

Sve bankе kojе pripadaju ProCrеdit Grupi primenjuju visokе standardе po pitanju uticaja svojih poslovnih aktivnosti na životnu srеdinu, kako kroz internu edukaciju i informisanje zaposlenih, tako i kroz sve ostale aktivnosti banke.

Principi zaštite životne sredine koje banka svakodnevno primenjuje sadržani su i u Politici zaštite životne sredine u ProCredit banci.

U savladavanju brojnih izazova na polju očuvanja životne sredine, ProCredit banke primenjuju trostruki pristup:

 

ekoloski pristup

 

1. stub: Interni sistem upravljanja zaštitom životne sredine

Interni sistem  podrazumeva praćenje potrošnje energije i drugih resursa u banci i njihovo plansko i sistematsko smanjivanje, kao i podizanje svesti među zaposlenima i saradnju sa „zelenim“ dobavljačima.


Kako bi banka smanjila negativan uticaj na životnu sredinu u Godišnjem planu aktivnosti (Annual Environmental Plan) planiraju se različite tehničke mere (npr. zamena osvetljenja,ulaganje u bolju izolaciju, poboljšanje upravljanja otpadom ).


Pitanja zaštite životne sredine su važna komponenta obuke za naše zaposlene na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Uz to, postoje posebne „zelene“ inicijative za podizanje svesti o zaštiti životne sredine među zaposlenima, poput serije edukativnih tekstova na intranet portalu.


Imajući u vidu štetan uticaj motornih vozila na okruženje, banka je omogućila zaposlenima korišćenje bicikala. Za duža putovaPolitici zaštite životne sredine u ProCredit banci.nja, zaposlenima su na raspolaganju  hibridna Toyotu Prius flota.Pored toga, u 2016. ProCredit banka je prva u Srbiji uvezla flotu od 7 potpuno električnih vozila Volkswagen E-Up.


ProCredit banka je osnovala Službu za energetsku efikasnost i zaštitu živone sredine odgovornu za praćenje naših rezultata u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine i upravljanje našim naporima u cilju njihovog unapređenja.

2. stub: Upravljanje ekološkim i socijalnim rizicima u kreditiranju

ProCredit banka u Srbiji sprovodi sistem upravljanja zaštitom životne sredine koji je zasnovan na stalnoj proceni kreditnog portfolija prema kriterijumu zaštite životne sredine i socijalne odgovornosti klijenata.


To obuhvata dubinsku analizu svih privrednih aktivnosti koje nose potencijalni rizik po životnu sredinu i društvenu zajednicu, i odbijanje zahteva za kredit preduzeća koja su uključena u ekološki rizične aktivnosti i koja se nalaze na listi isključenih delatnosti naše institucije.

3. stub: Promovisanje „zelenog finansiranja“

Tokom decenijskog rada na promociji ulaganja u zelenu ekonomiju, proširili smo program proizvoda i usluga zelenog finansiranja, koji se sastoji od kredita za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i ostale mere zaštite životne sredine za preduzeća, gazdinstva i stanovništvo.


Sistem upravljanja zaštitom životne sredine u ProCredit banci uskladjen je sa međunarodnim standardom ISO 14001:2015.

isoiq

Ref. no. 30550975