Skip to main content

Dodatna podrška za razvoj preduzeća i poljoprivrede

Novih 60 miliona dolara plasiranih u kredite u saradnji sa DFC-om i USAID-om

ProCredit banka i Američka razvojna finansijska korporacija (DFC) potpisale su garantnu šemu, kojom će biti pružena podrška mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Garancija je obezbeđena uz pomoć Ministarstva finansija Republike Srbije, a u partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni raazvoj (USAID), koja promoviše jednake mogućnosti za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji. 

Ugovorom o dvanaestogodišnjoj garanciji kreditnog portfolija sa DFC-om, pospešuje se ekonomski oporavak nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, ali se stimuliše i otvaranje novih radnih mesta, te ekonomski rast. Takođe, jača se otpornost preduzeća na buduće ekonomske promene. 

Garantna podrška, u vrednosti od 60 miliona dolara, pruža mogućnost kreditiranja bez dodatne zaloge. Garancija će biti dostupna klijentima u naredne dve godine, a ProCredit će određeni deo sredstava plasirati u poljoprivredu i zelene investicije, a sa posebnom pažnjom će se posvetiti nerazvijenim regionima Srbije.