Skip to main content

ProCredit Grupa ostvarila snažan finansijski rezultat u 2022. godini

Odlični finansijski rezultati i solidna operativna profitabilnost u 2022. godini

ProCredit Grupa, koja je pretežno aktivna u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, završila je finansijsku 2022. godinu sa solidnim finansijskim rezultatom od 16,5 miliona evra. Ovaj iznos predstavlja prinos na kapital od 1,9%. Izuzimajući ProCredit Bank u Ukrajini, Grupa je ostvarila prinos na kapital od 7,8%. Operativni prihod je povećan za 21% u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući pozitivnim kretanjima u svim tokovima prihoda i boljim rezultatima ProCredit banaka van Ukrajine. Pokazatelj odnosa troškova i prihoda neznatno se poboljšao na 64,0%; međutim, prilagođen jednokratnim efektima rata u Ukrajini, sa 60,8% on je u rasponu srednjoročnog cilja od oko 60%. Rezultat uključuje ispravke vrednosti za gubitke od 104,6 miliona evra obračunate 2022. godine, uglavnom za ukrajinski kreditni portfolio. Zeleni krediti su činili više od 50% ukupnog rasta portfolija i sada predstavljaju udeo od preko 20% u ukupnom portfoliju. Depozitarno poslovanje pokazalo je snažan rast od 748 miliona evra ili 13,5%, ističući uspeh ProCredit Direct-a na tržištima jugoistočne i istočne Evrope. Na osnovu ovih suštinski pozitivnih kretanja, Bord direktora je podigao srednjoročni cilj za ROE na oko 12% i vidi potencijal za pokazatelj odnosa troškova i prihoda od oko 57%. U 2023. se očekuje poboljšanje prinosa na kapital na 6-8%, čak i pod nepovoljnim makroekonomskim uslovima.

Kreditni portfolio Grupe porastao je za 183 miliona evra ili 3,1% (2021: +670 miliona evra ili 12,8%). Zeleni krediti su činili više od 50% ovog rasta. Na ovaj način, Grupa je u 2022. godini uspela da ostvari svoj srednjoročni cilj od 20% učešća zelenih kredita u ukupnom portfoliju. Ukupan prijavljeni rast kredita uključuje smanjenje kreditnog portfolija u Ukrajini od 174 miliona evra, bez čega bi stopa rasta bila 6,9%. Depoziti su porasli za 748 miliona evra ili 13,5% (2021: +643 miliona evra ili 13,1%), zahvaljujući klijentima iz MSP segmenta i fizičkim licima.

Dalje, ProCredit Grupa je postigla značajan uspeh u sprovođenju svoje strategije održivosti, što se ogleda u smanjenju sopstvenih emisija CO2 (obim 1 i bim 2) za ukupno 44% od 2018. godine.

Snažan rast operativnih prihoda zasnovan na pozitivnom razvoju svih tokova prihoda i svih ProCredit banaka van Ukrajine

Operativni prihod Grupe povećan je za 58,0 miliona evra ili 20,6% na 339,8 miliona evra (2021: 281,9 miliona evra) na osnovu većih neto prihoda od kamata, neto prihoda od naknada i provizija i ostalih poslovnih prihoda. Osim ProCredit Bank u Ukrajini, sve ProCredit banke su prijavile pozitivne rezultate, pri čemu je većina njih pokazala i značajno poboljšanje profitabilnosti i troškovne efikasnosti u odnosu na prethodnu godinu.

Neto prihod od kamata porastao je za 42,6 miliona evra ili 19,2% na 264,6 miliona evra (2021: 222,0 miliona evra). Neto kamatna marža se povećala za 25 baznih poena na 3,1% kao rezultat pretežno stabilnih kreditnih marži i viših ključnih kamatnih stopa. U četvrtom kvartalu 2022. godine, neto kamatna marža iznosila je 3,3%.

Sa 54,7 miliona evra, neto prihod od naknada i provizija bio je 7,6% iznad nivoa zabeleženog u prethodnoj godini (2021: 50,9 miliona evra). Prihodi od transakcijskog i kartičnog poslovanja su pokazali posebno pozitivan razvoj. Neto ostali poslovni prihodi doprineli su ukupnom rezultatu sa 20,5 miliona evra, što je za 11,5 miliona evra više u odnosu na prethodnu godinu (2021: 9,0 miliona evra). Izuzetno snažan rast su zabeležili rezultati ostvareni od deviznih transakcija, u iznosu od 5,6 miliona evra ili 30,4%.

Troškovi osoblja i administracije porasli su za 36,6 miliona evra. Povećanje ovih troškova uglavnom je uzrokovano većim troškovima za zaposlene, IT, marketing i putovanja, kao i vanrednim troškovima koji su najvećim delom, vezani za rat u Ukrajini. Neto vanredne stavke iznosile su minus 10,2 miliona evra. Ove stavke uglavnom uključuju jednokratne pravne, konsultantske i troškove revizije, amortizaciju nekretnina, postrojenja i opreme u Ukrajini, obezvređenje goodwill-a i pozitivan uticaj revalorizacije derivata.

Pokazatelj odnosa troškova i prihoda blago se poboljšao na 64,0% (2021: 64,2%). Međutim, izuzimajući prethodno navedene pozitivne i negativne vanredne stavke, pokazatelj odnosa troškova i prihoda iznosio je 60,8%.

Stabilan kvalitet portfolija van Ukrajine; ispravke vrednosti za gubitke u bankama dodatno ojačane u četvrtom kvartalu

Udeo kredita sa kašnjenjem u otplati je ostao stabilan van Ukrajine, na veoma dobrom godišnjem nivou od 2,4% (2021: 2,4%). U Ukrajini je ovaj pokazatelj porastao za preko 10 procentnih poena na 11,9%, uglavnom zbog faznih transfera kredita za klijente na trenutno okupiranim teritorijama. Ispravke vrednosti za gubitke za finansijsku godinu iznosile su 104,6 miliona evra (2021: 6,5 miliona evra), od čega 86,7 miliona evra može da se pripiše ukrajinskom portfoliju. Osim toga, za banke van Ukrajine, u finansijskoj godini su knjižene dodatne ispravke vrednosti (tehnika preklapanja) u iznosu od 28,9 miliona evra kako bi se uračunali mogući nepovoljni makroekonomski scenariji, posebno u pogledu inflacije i povećanja cena energije. U isto vreme, preklapanja knjižena u godini COVID-a (2020. godini) su poništena u finansijskoj godini jer se identifikovani rizici nisu materijalizovali, što je rezultiralo oslobađanjem od 16,4 miliona evra. Trošak po osnovu rizika za banke van Ukrajine iznosio je 17,8 miliona evra, što odgovara vrednosti od 33 bazna poena.

Poslovanje ProCredit Bank u Ukrajini se odvija uglavnom neometano, zahvaljujući digitalizaciji i centralizaciji procesa koji su već implementirani. Kapitalizacija i finansijska pozicija banke ostaju solidni. Iako je šteta nad kolateralom za kredite ili drugom operativnom imovinom ProCredit klijenata u ovom trenutku relativno ograničena, rat koji je u toku, a posebno uništavanje kanala za snabdevanje energijom i druge infrastrukture predstavljaju tekuće poteškoće za lokalno stanovništvo i preduzeća.

Bord direktora najavljuje srednjoročne izglede i izglede za finansijsku 2023. godinu

Bord direktora smatra da su uslovi poslovanja za finansijsku 2023. suštinski dobri, čak i ako se agresija na Ukrajinu nastavi. Pod pretpostavkom da će se nepovoljni makroekonomski uslovi nastaviti, Bord direktora očekuje da će kreditni portfolio rasti u srednjem jednocifrenom procentualnom rasponu. Zbog ukupnog okvira koji je postavio rat u Ukrajini, trošak rizika se oprezno procenjuje na do 70 baznih poena, sa očekivanim prinosom na kapital u rasponu od 6-8%. Očekuje se da će pokazatelj odnosa troškova i prihoda biti na nivou prijavljenom za 2022. godinu. Što se tiče koeficijenta osnovnog akcijskog kapitala CET1, očekivanja su da će isti biti na solidnom nivou od preko 13% na kraju 2023. godine, sa koeficijentom leveridža od oko 9%.

Na osnovu sveopšteg dobrog učinka ProCredit banaka i procene situacije u Ukrajini, Rukovodstvo ProCredit Grupe je podiglo srednjoročni cilj za prinos na kapital sa oko 10% na oko 12%. Ovo uputstvo ne uzima u obzir nikakav značajan potencijal za rast u Ukrajini. Srednjoročna ambicija za pokazatelj odnosa troškova i prihoda je postavljena na oko 57% (bez jednokratnih efekata). Očekuje se da će Grupni portfolio klijenata korisnika kredita rasti u srednjem i visokom jednocifrenom procentualnom rasponu na godišnjem nivou tokom narednih godina, dok bi zeleni krediti u srednjem roku trebalo da ostvare učešće od 25% ukupnog portfolija.

Godišnji izveštaj ProCredit Grupe za 2022. i Izveštaj o uticaju za 2022. godinu od danas su dostupni u odeljku za Odnose sa investitorima na internet stranici ProCredit Holding-a na https://vvv.procredit-holding.com/investor-relations/reports-and-publications/. Paket izveštaja o uticaju za 2022. sastoji se iz dva dela. Sam Izveštaj o uticaju daje temeljan pregled strategije održivosti ProCredit Holding-a i učinka kompanije u pogledu održivosti, inicijativa i ciljeva za budućnost. Izveštaj o uticaju je dopunjen tabelama podataka, koji imaju za cilj da neprestano unapređuju kvalitet izveštavanja i uporedivost izveštaja.