Skip to main content

Od čega zavisi da li možete dobiti pozajmicu od banke?

U životu ne možemo uvek sve sami, pogotovo što nas često mogu zadesiti neplanirani troškovi, koje ne pokriva plata. Neki se u tim trenucima za pomoć obraćaju porodici i prijateljima, no kada su izdaci veći većina ipak razmišlja o pozajmici od banke. Međutim, nije baš uvek jednostavno dobiti pozajmicu, odnosno kredit od banke, a dobro je znati od čega to zavisi. Nije dovoljno da samo kontaktirate banku i zatražite zajam.  Postoje određena pravila i procedure, a gleda se pre svega vaša kreditna sposobnost. 

Šta predstavlja kreditna sposobnost klijenta?

Kreditna sposobnost u najkraćem sagledava da li je klijent sposoban da nosi ratu kredita. Da bi banka to odredila, na uvid traži dostavljanje određenih informacija i podataka. Dobra stvar je da u ProCredit banci i sam zahtev za kredit, kao i svu potrebnu dokumentaciju dostavljate online. U banku dolazite samo na dan isplate, a ni to čak ne morate za kredite do 600.000 RSD! 

Ipak, online ili uživo, postoje određena pravila pri zahtevu za svaku kreditnu uslugu, a  dokumentacija  i sredstva obezbeđenja su neophodni. Pri apliciranju za pozajmicu u ProCreditu gleda se:

Izveštaj kreditnog biroa

U kreditnom birou se vide sva vaša prethodna zaduženja, ali i da li ste imali kašnjenja u isplatama kredita i kolika su ta kašnjenja bila. Takođe, vidi se da li trenutno otplaćujete neki kredit ali i sve obaveze po tekućim računima a koje mogu biti vezane za dozvoljeni minus, kreditne ili debitne kartice, te podaci o jemstvu. Ukoliko vam je kreditni biro uredan, veća je verovatnoća da će vam kredit biti odobren.

Zaposlenje

Veoma važan faktor jeste i vaš radni status, odnosno jedan od uslova za dobijanje kredita u ProCredit banci jeste da ste zaposleni za stalno, minimum šest meseci kod istog poslodavca. To banci obezbeđuje garanciju da ćete biti u mogućnosti da vraćate kredit, jer imate stalne mesečne prihode, a s druge strane daje mogućnost da se rata kredita skida putem administrativne zabrane sa plate, ukoliko ne budete izmirivali svoje obaveze na vreme.

Zarada

Kod nas važi pravilo da se nije dobro previše zaduživati, te je moguće opteretiti do 60% klijentove zarade – jer je važno da možete da „ponesete“ tu ratu kredita, a da vam to bitno ne naruši kvalitet života. Zbog toga, faktor koji je presudan u odluci da dobijete kredit jeste i sama visina zarade, pa je jedan od uslova  i taj da vaša zarada mora biti minimum 53.000 RSD.

Na to da li ćete dobiti kredit može uticati još i:

  • Jemstvo - ukoliko ste bili jemac nekome ko nije isplatio kredit ili ima velika kašnjenja, to može uticati na to da vi dobijete pozajmicu od banke
  • Vaše domaćinstvo - Ko su sve članovi vašeg domaćinstva? Da li oni rade? Koje su njihove zarade? Da li oni mogu otplaćivati kredit ukoliko vi ne budete mogli? – nekada je potrebno sagledati „širu sliku“
  • Mogućnost hipoteke - što je jedan od načina da se banka dodatno osigura, iako se to uglavnom radi pri većim iznosima kredita – npr. ukoliko uzimate stambeni kredit

Svim ovim banka se obezbeđuje u slučaju da niste u mogućnosti da vratite kredit, a sredstva obezbeđenja koja vam mogu biti potrebna u slučaju određenih pozajmice od banke su i – menice, jemac ili žirant, životno osiguranje, hartije od vrednosti, osiguranje kredita ili depozit, odnosno učešće.

 

Koje sve vrste pozajmica od banke postoje?

S obzirom da su pozajmice primarna delatnost banaka, postoji više kreditnih proizvoda koje možete koristiti. Pozajmice niko ne voli, ali su nam nekada preko potrebne. Zato je bito da znate koji sve oblici zaduženja u banci postoje. Krenimo redom.  

Dozvoljeni minus

Dozvoljeni minus, ili dozvoljeno prekoračenje računa, jeste u stvari najjednostavnija, te samim tim i najčešća pozajmica od banke. Najednostavnije rečeno dozvoljeni minus vam dozvoljava da trošite novac i kada dođete do 0 na svom računu. Da, račun će biti u minusu, ali će isto tako i brige biti u minusu. Dozvoljeno prekoračenje može biti dobra stvar, ali samo ako obazrivo „peglate“ karticu. Postoje određena pravila kada je ova vrsta pozajmice u pitanju:

  • Postoji maksimalni iznos do kog možete da se zadužite – to se obično određuje prema visini vaše zarade. Za sve kreditne proizvode kod nas jedan od uslova je minimalna zarada od 53.000 RSD.
  • Vi birate koliko će vam biti dozvoljeno prekoračenje – ne morate izabrati maksimalni koji vam banka nudi. Mi vam dozvoljavamo minus u visini 2 plate.
  • Kod dozvoljenog minusa se naplaćuje kamata, ali samo na novčana sredstva koja ste iskoristili. Bitno je da znate da se kamata u ProCreditu obračunava samo za dane kada ste bili u minusu, kao i da je naš dozvoljeni minus najjeftiniji*, jer kamata iznosi samo 9% (EKS 9,62%)!

*Izvor sajt NBS

Kreditna kartica

I već pri samom pomenu kreditne kartice nekom se diže kosa na glavi. A zašto? Pa zato što ovde upravo sami određujete visinu pozajmice. Šta to znači? Banka će svakako odrediti limit na vašoj kreditnoj kartici, ali da li ćete vi uspeti da se kontrolišete? Što više trošite, to je veći dug koji morate da vratite, a uz to ide i kamata. Ipak pitate se kako kreditna kartica funkcioniše?

Da pojednostavimo:

  • Prvo se sa bankom dogovarate oko limita, a pri tome se gleda vaša mesečna zarada i kreditni biro. Vi ne morate odabrati limit koji vam je ponudila banka, već možete uzeti manji limit – npr. 20.000 RSD
  • Takođe, sa bankom se dogovarate oko mesečne otplate duga. A tu se često pominje reč revolving. U najkraćem revolving predstavlja mogućnost da mesečna sredstva prenosite iz jednog mesečnog ciklusa u drugi, odnosno predstavlja minimalnu mesečan procenat duga. U ProCredit banci revolving stopa je 5%, što znači da je to minimalni iznos od potrošenog koji morate vratiti u toku narednog meseca za ono potrošeno u prethodnom
  • Sada uzmimo za primer da ste se u ovom mesecu potrošili 15.000 RSD od dozvoljenih 20.000 RSD, kao i da ste se odlučili za revolving od 5%.
  • To znači da ćete u sledećem mesecu korišćenja vaše kreditne kartice morati da otplatite bar 750 dinara od duga koji ste napravili u prethodnom mesecu (5% od 15.000 = 750). Vi naravno možete otplatiti i više, samo je ovo minimum koji morate ispuniti. Na to naravno plaćate i kamatu, koja je u ProCredit banci 11%
  • Ako otplatite 750 dinara sa kamatom, u drugom mesecu ćete imati na raspolaganju 5750 RSD za trošenje (20.000 -15.000 + 750 = 5750). Ako se ipak odlučite da otplatite više, na primer 5.000 dinara, umesto minimalnog duga, u sledećem mesecu ćete moći da potrošite 10.000 dinara.

I tako vam otprilike funkcioniše kreditna kartica. Kako je ovo bio samo školski primer, važno je napomenuti da su limiti uglavnom mnogo veći, te da se uglavnom isplaćuje minimalni dug. Baš iz tog razloga dugovanja se nagomilavaju, na šta se uvek lepi mesečna kamata, pa je kod ove vrste zajma najvažnija samokontrola. Dakle, ukoliko ste „široke i lake ruke“ savetujemo vam da se klonite kreditnih kartica.

Investicioni kredit ili kredit za stanovništvo

Mi u ProCreditu promovišemo pre svega kulturu štednje i odgovorno zaduživanje, zbog toga vam nikada nećemo preporučiti keš kredit samo da biste otišli na letovanje. Znamo da kredit niko ne uzima zato što želi, te je stoga važno imati neki viši cilj ako ćete pozajmicu otplaćivati nekoliko godina. Na primer, ukoliko investirate u kupovinu novog automobila sa kojim ćete preći kilometre i kilometre puta, novi nameštaj, u školovanje deteta, renoviranje stana ili vikendice, pokretanje malog biznisa ili u refinansiranje kredita – tu onda možemo da vas podržimo.

Dobra stvar je što u ProCreditu možete uzeti kredit do 600.000 RSD i to potpuno online, bez dolaska u banku. Za veće iznose dolazi se samo prilikom isplate kredita, a sve ostalo obavljate online. Zvuči vam interesantno? Kliknite ovde i saznajte koji su to uslovi kada je ova pozajmica u pitanju.

Stambeni kredit

Jedna od najvažnijih životnih odluka, pogotovo ako imate porodicu, jeste kupovina stana. Važno je da znate da je za stambeni kredit potrebno učešće od 20%, te da se pri ovoj vrsti pozajmice gotovo uvek upisuje hipoteka, dok su ostali uslovi uglavnom isti kao i kod drugih kreditnih proizvoda. Prikupljanje dokumentacije može biti baš naporno, pa smo zato našim klijentima omogućili da nam sve dostave online putem. A kako izgleda ceo proces, to možete pročitati ovde.

Kredit za energetsku efikasnost

Možda vam ne dihtuju prozori? Računi za grejanje su vam previsoki zbog loše izolacije? Čitali ste negde da su toplotne pumpe odlično rešenje za grejanje i hlađenje a da pritom možete i uštedeti? Stavili biste solarne panele na krov vaše kuće? Nikakav problem, jer kod nas možete uzeti i kredit za energetsku efikasnost i to sa povraćajem do 20! Mi to zovemo pravom investicijom, jer  doprinosi kvalitetu vašeg života, ali i okolini. Ipak, pitate se - kakav je to kredit, kako se ostvaruje povrat novca, te da li ovim kreditom možete finansirati i nove prozore i izolaciju? Odgovori na ova ali i druga najčešća pitanja čekaju vas ovde.

 

Verujemo da sada drugačije gledate na pozajmicu od banke, pa ukoliko znate još nekoga kome bi dobro došla ova mini lekcija, finansijske prirode, a vi mu u dva klika „šibnite“ link.