Skip to main content

Uz kredit za izolaciju kuće uštedite i do 45% na troškovima grejanja i hlađenja

Uz povraćaj do 20% novca uz kredit za energetsku efikasnost

Komfor je u današnje vreme imperativ kada pričamo o domu. U svakom trenutku želimo da se osećamo prijatno, a to podrazumeva da nam zimi nije hladno, a da se leti ne osećamo kao u sauni čim isključimo klimu. 

Jedan od razloga za ovakve brige jeste  loša izolacija. Ovaj problem (jednim delom) možete rešiti tako što ćete promeniti stolariju i,  umesto drvene, odabrati PVC stolariju, ali pored toga možete uložiti i u samu izolaciju svog doma.

Podaci stoje na strani izolacije, jer se početno ulaganje isplati kroz vidljivu uštedu na računima za grejanje i klimatizaciju, koja može ići čak i do 45%.  

Koliko košta izolacija kuće od 100m2? - primer uštede

Možemo uzeti za primer porodičnu kuću od 100 m2, koja se greje na pelet. Prosečna cena peleta po toni iznosi oko 300 evra. Ukoliko ovakva kuća nije izolovana, ona će u sezoni grejanja trošiti oko sedam tona peleta, što je oko 2100 evra. Međutim, ukoliko bi ovakva kuća imala izolaciju, ona bi trošila oko četiri tone peleta godišnje, što je oko 1200 evra. Dakle, sama ušteda od 900 evra je jasna čak i pored toga što ovde nisu uračunati računi zbog povećane potrošnje klimatizacije u letnjem periodu. 

Izolacija kuće od 100 m2  može iznositi od 6.000 do 8.500 evra, u zavisnosti od materijala. Cena nije sitnica, ali kao što ste iz prethodnog primera videli, uloženi novac će vam se i više nego vratiti. 

Ono što je dobra stvar, jeste da ne morate da brinete oko novca, jer u ProCredit banci možete uzeti kredit za energetsku efikasnost sa kojim dobijate 15% do 20% novca nazad.

Ukoliko ste se odlučili da izolujete svoj dom, pročitajte odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za izolaciju. Sigurni smo, sve nejasnoće će nestati.

Da li je bolja izolacija zidova iznutra ili spolja?

Izolacija unutrašnjih zidova radi se samo kada nije moguće uraditi spoljnu izolaciju. Ona jeste efikasna,  i jednako štiti od gubitka toplote. Unutrašnja izolacija zidova se uglavnom radi ukoliko živite u zgradi, ali niste u mogućnosti da se dogovorite  sa svim stanarima zgrade oko izolacije celog objekta. Takođe, ovoj opciji pribegava se kada se radi o objektu pod zaštitom države, o objektima od posebnog značaja, čiji spoljašnji izgled ne bi smeo da se menja.
Kreditom za energetsku efikasnost ProCredit banke nije moguće finansirati unutrašnju izolaciju jednog stana u zgradi, jer to ne bi spadalo pod tehnologije koje imaju 20% veću efikasnost od svih drugih, što i jeste uslov za ovaj kredit. No, ukoliko uspete da se dogovorite sa komšijama da izolujete celu zgradu, moguće je uzeti ovaj kredit.

Što jača i deblja izolacija to bolje – tačno ili netačno?

Ovo je potpuno TAČNO! Što je izolacija deblja  sam objekat će biti bolje izolovan, te će bolje zadržavati toplotu u kući, dok će je leti sprečavati da uđe u dom. Međutim, uvek postoje neki standardi i preporuke. Na našim prostorima se za spoljnu izolaciju koriste EPS ploče od stiropora, debljine oko 5 cm, dok je u Evropi standard oko 8 cm.

Da li je staroj kući sa debelim zidovima potrebna dodatna izolacija?

U narodu važi pravilo da su stare kuće i zgrade, sa debelim zidovima, bolje od novogradnje, te da samim tim imaju bolju izolaciju. No, to nije uvek tako, jer debljina zida nije ključan faktor kada je u pitanju dobra izolacija. Ono što jeste bitno zapravo je materijal od koga su zidovi. Ukoliko je kuća/ zgrada napravljena od materijala koji su efikasni provodnici toplote objekat će automatski imati lošiju izolaciju. Debeli zidovi mogu pružiti pogodnost u letnjim mesecima, kada će biti potrebno više vremena da se sam objekat zagreje. 

Da li se toplotnom izolacijom automatski dobija i zvučna izolacija?

Moguće je da se uz toplotnu izolaciju dobije i dobra zvučna izolacija, međutim, to najviše zavisi od materijala koji se koriste za izolaciju objekta. Na primer izolacija od mineralne vune je generalno bolja u sprečavanju buke, od one koja se pravi od stiropora.

Šta je bitno uraditi pre postavljanja izolacije?

Pre početka radova bitno je proveriti da li na zidovima ima tragova buđi ili vlage, te sanirati ih ukoliko ih ima. Takođe, obavezno je postaviti i parnu branu, sa unutrašnje strane termoizolacije, kako se isti problem ne bi ponovo javio. 

Da li je vuna zaista bolja od stiropora?

Termoizolacija od vune svakako jeste kvalitetnije rešenje ali, samim tim i skuplje. Na našim prostorima se uglavnom koristi stiropor, koji je sasvim lepo obavlja posao. Međutim, ukoliko biste ipak želeli da za vaš dom obezbedite najkvalitetnije moguće rešenje, onda bi trebalo da znate da postoje dve vrste vune.
Kamena vuna je gušće strukture i ima bolja mehanička svojstva. S obzirom da je čvrsta, kamena vuna se prodaje u tablama, koje mogu biti različite debljine. Zbog svoje čvrstine uglavnom koristi za izolaciju ravnih krovova, kao i kosih krovova sa spoljašnje strane. Takođe, veća čvrstina poboljšava i kvalitet spoljašnje izolacije fasade.
Staklena vuna je manje gustine, te se ona obično pakuje u rolne. Ona se lako prilagođava, pa je pogodna za ispune kosih krovova i pregradinih zidova. 

Uz kredit za izolaciju kuće povrat investicije i do 20%

Ukoliko vas je ovaj tekst motivisao da razmislite o kreditu za izolaciju kuće, imamo još jednu bitnu informaciju za vas  - kod nas možete podneti zahtev za kredit potpuno online, dok za iznos kredita do 600.000 RSD uopšte i ne morate da dolazite u banku, već se i isplata kredita realizuje online. A dodatno dobijate i do 20% novca nazad, kad podsticaj za ulaganje u energetsku efikasnost.