Skip to main content

Uz kredite za toplotne pumpe dobijate nazad i do 20% uloženog novca

Bilo da se grejete na struju, drva, gas ili imate centralno grejanje, situacija na tržištu je toliko neizvesna, da uopšte ne možete ni da pretpostavite koliko će vas grejanje koštati sledeće zime.    

Zato ne bi bilo loše da već sad počnete da planirate i investirate u rešenje koje vas može sačuvati od neminovnih poskupljenja u narednom periodu. 

Da li ste čuli za toplotne pumpe? Ako niste, evo prilike da saznate najvažnije informacije o njima i vidite zašto su one odlična alternativa vašem dosadašnjem načinu grejanja. A ako ste već čuli za njih, u nastavku teksta saznaćete kako da dodatno uštedite njihovom instalacijom.

Želimo da vas upoznamo sa dve stvari – sa toplotnim pumpama, novom tehnologijom koja može biti idealno rešenje za veliku uštedu u troškovima grejanja, ali i sa olakšicom pri njenom nabavljanju, u obliku kredita za toplotne pumpe koje možete  uzeti kod nas, u ProCredit banci. Pored toplotnih pumpi, kreditom za energetsku efikasnost možete finansirati i izolaciju, solarne panele, kotlove na biomasu itd. Do 600.000 dinara kredit realizujete u potpunosti onlajn, a preko 600.000 podnosite zahtev onlajn, a isplata se završava jednim odlaskom u banku. Naš kredit za energetsku efikasnost vam vraća do 20% novca uloženog u toplotnu pumpu. 

Ovde se nećemo baviti preciznim mehanizmom po kom toplotne pumpe funkcionišu, već ćemo se fokusirati na prednosti grejanja toplotnim pumpama i razbiti neke od mitova o njima.

Toplotne pumpe služe samo za grejanje - NETAČNO 

Za početak, ne dajte da vas naziv „toplotna“ zavara. Ona se koristi za grejanje, ali isto tako i za hlađenje. Funkcioniše po principu premeštanja toplotne energije iz jednog prostora u drugi – leti hladi prostorije vašeg doma, a zimi ih greje. Pred toga, tokom cele godine se može koristi za grejanje sanitarne vode za kupanje, što dodatno povećava uštedu.

Toplotne pumpe koriste energiju iz obnovljivih izvora energije – TAČNO 

Za svoje funkcionisanje, one koriste energiju iz vazduha, podzemnih voda ili zemlje. Samim tim, imaju minimalni uticaj na zagađenje životne sredine. Električna struja se troši samo za pokretanje kompresora i pumpe, i to minimalno.  Za  potrošen 1 kWh, toplotna pumpa napravi 2-6 kWh energije za grejanje/hlađenje. 

Smanjuju troškove grejanja do 70% – TAČNO 

Koliko uštede donosi toplotna pumpa, najbolje se može videti ukoliko uporedimo cenu grejanja na toplotnu pumpu sa grejanjem na druge energente.  

Pogledajte ovu tabelu:
 

Objekat Energent Godišnji troškovi grejanja Troškovi električne energije za toplotnu pumpu
Porodična kuća Ogrevno drvo 950 EUR 450 EUR
Porodična kuća Prirodni gas 1.575 EUR 450 EUR
Porodična kuća Električna energija 1.940 EUR 450 EUR
Stan Prirodni gas 420 EUR 120 EUR

Ugradnjom toplotne pumpe možete uštedeti i do 1.490 EUR godišnje, i pri tom smanjiti i emisiju CO2 i tako sačuvati životnu sredinu.

Evo još jednog primera. Recimo da imate stan od 40 m2, u zgradi koja koristi toplotnu pumpu sa geotermalnim vodama za napajanje. Mesečni račun za električnu energiju bio bi 1.000 dinara, dok bi inače za grejanje takvog stana na centralno grejanje plaćali Infostan oko 5.000-6.000 dinara mesečno. Grejanje stana na TA peć još je i skuplje. 
  

Toplotne pumpe ne mogu da se instaliraju u novogradnju -NETAČNO 

Naprotiv, danas investitori sve češće rade ispitivanja zemljišta na kom planiraju da naprave zgradu, kako bi utvrdili da li ima geotermalnih voda i mogućnosti da ugrade toplotnu pumpu. Na taj način računi za struju budućih stanara biće minimalni, i što je jako važno, takvim investiranjem se ne zagađuje se životna sredina.  
Takođe, toplotne pumpe su veoma pogodne za kuće sa bunarom. Ispitivanjem se utvrdi da li postoje podzemne vode i ako se ispostavi da ih ima, tada u potpunosti ima smisla instalirati ovaj sistem jer i pored inicijalno visokog troška, povraćaj investicije će biti ostvaren u 2 do 3 godine. Sa porastom cena električne energije koji je neminovan, on će biti sve kraći i kraći.

A uz naše GEFF kredite za energetsku efikasnost štedite i dodatnih 15-20% novca, jer vam se deo investicije vraća nazad.
Saznajte kako da podnesete zahtev za kredit za energetsku efikasnost, kao i kako da se prijavite za povraćaj novca.