Skip to main content

Nedelja štednje je počela – pitate se kako uštedeti novac?

Šta je sve bitno da znate o štednji i kako da izaberete banku

Poslednjeg dana oktobra, već 85 godina, obeležava se svetski dan štednje. Baš zbog toga se i prva nedelja novembra simbolično naziva Nedelja štednje, a u njoj vam  donosimo sve najbitnije informacije. Stoga, ukoliko ste odlučili da postanete štediša čitajte pažljivo, jer vam ove informacije mogu biti od koristi.

Šta treba da znate o štednji?

Štednja je mnogo više od pukog odlaganja novca u banku. To je pre stvar ličnog stava, odgovornog postupanja prema budućnosti, ali i način da ostvarite pasivni prihod. 

Već smo govorili o tome šta je depozit, a evo još nekoliko stvari o štednji koje morate znati pre nego što se odlučite da svoj novac položite u banku:

  • Kamate na štednju zapravo predstavljaju cenu koju banka plaća svojim klijentima za korišćenje njihovog novca - jednostavnije rečeno banka novac prikuplja od osoba koje ga trenutno ne koriste, i kroz kredite, usmerava ga ka klijentima kojima je potreban za razne namere – investicije, projekte, unapređenje života. Zauzvrat, vama koji štedite, isplaćuje kamatu
  • Ukoliko štedite u stranoj valuti postoji poreska obaveza na kapitalnu dobit (15% u Srbiji). Zato kada računate dobit od kamate uvek gledajte efektivnu kamatnu stopu, jer ona prikazuje stvarnu dobit. Ako želite da naučite kako da pravilno izračunate dobit od štednje kliknite ovde, a to precizno možete uraditi i putem našeg kalkulatora. 
  • Kamatne stope mogu se obračunavaju na godišnjem nivou, ali se kod nas, u ProCreditu, kamata  pripisuje mesečno, tj. svakog meseca imate na računu priliv od kamate. 
  • Kamatne stope su fiksne i za oročenu i za Flex štednju. Sa fiksnom kamatom uvek znate na čemu ste, te u skladu sa tim možete da se opustite i planirate. 

Kako izabrati banku za štednju?

Ako nemate u planu da investirate, novac je najsigurniji u banci - čuli ste ovu frazu bezbroj puta, ali i dalje ne znate kako da izaberete banku? Evo na šta treba da obratite pažnju.

Likvidnost i ocena banke

Banku možemo zamisliti kao veliki šešir u kome se nalazi mnoštvo novčanica. Kada ljudi deponuju novac na svoje račune šešir se polako puni. Istovremeno, kada klijenti podižu novac ili vrše transakcije novac izlazi iz šešira. Likvidnost banke se dakle odnosi na njen kapacitet da održi balans između priliva i odliva novca. Zato se kaže da je likvidnost banke ključna za održavanje poverenja klijenata ali i finansijskog sistema. ProCredit banka od samog početka posluje stabilno, što svake godine potvrđuje i najviši investicioni rejting u Srbiji. 

Sigurnost

Razume se, kada nekome predajete svoj novac bitno vam je da on bude siguran. Stoga, kada smo mi u pitanju, važno je da znate da: 

  • Pored regulativa Narodne banke Srbije, poštujemo i izuzetno zahtevna pravila Nemačke centralne banke. 
  • Naše poslovanje redovno prati i Nemački odbor za nadzor banaka (BaFIN), koji vodi računa o tome  kako i na koji način poslujemo. 

A ono što je najbitnije jeste da:

  • Sprovodimo samo sigurna ulaganja u proizvodnju, usluge i poljoprivredu - što znači da ne investiramo u berzu i spekulativne poslove
  • Pri odobravanju kredita veoma pažljivo procenjujemo kome i koliko možemo da isplatimo – isplaćujemo kredite samo onima koji mogu da ih otplate
  • Republika Srbija garantuje za iznose do 50.000 €, a mi celom svojom imovinom garantujemo za sve depozite kod nas

Uslovi 

Da li postoji minimalni iznos koji treba da položite na štednju? Postoji li naknada za prevremeno povlačenje sredstava? Kolika je naknada za održavanje štednog računa? Ova ali i mnoga druga pitanja mogu biti presudna za odabir banke i, samog tipa štednje. Kod nas postoje dva tipa štednje - klasična oročena štednja i Flex štednja. I dok svaka ima svojih prednosti, o kojima će dalje u tekstu biti reči, bitno je znati da:

  • Oba tipa štednje su dostupna uz  Besplatan, Osnovni (150 RSD)  ili Total paket račun (595 RSD)
  • Kod Flex štednje novac vam je uvek dostupan, te ga lako možete prebacivati sa jednog na drugi račun uz pomoć mBanking i eBanking aplikacija, te novac svakodnevno možete podići i na bankomatu. Što se tiče kamate, dobićete je za onoliko dana koliko je novac bio na računu.

Dostupnost i korisnička podrška

Mi nemamo filijalu na svakom ćošku, ali smo zato 100% online.

A šta to u praksi znači? Najjednostavnije rečeno to podrazumeva da banku imate na dlanu, odnosno uvek sa sobom!

  • Naš Online centar dostupan vam je svakog dana od 08 - 20h, kao i subotom od 08 - 12h
  • Ozbiljno shvatamo ono “100% online”, pa nas možete kontaktirati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram
  • Takođe, u svim našim Zonama 24/7 možete obaviti gotovo sve poslove koje imate sa bankom, a ukoliko negde “zaškripi” nemojte brinuti - tu je Infotelefon putem koga možete pozvati naše kolege koje će vam rado pomoći

Naravno, shvatamo i vas koji cenite “živu reč”, te nas uvek možete pozvati i zakazati sastanak u nekoj od naših poslovnica.

Kamatne stope

Iako smo gore naveli sve što je važno kada su kamatne stope u pitanju, logično je da se nadate dobrom prihodu. Zato smo pripremili specijalne uslove za nove depozite!


Sada kada znate šta predstavlja štednja, kako banka raspolaže vašim novcem i šta je to na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom odabira banke nameću se i pitanja…


Zašto štedeti?

Razumevanje štednje može vas motivisati da, od osobe kojoj novac klizi kroz prste kao voda kroz sito, postanete finansijski stručnjak. A ovo su tri glavna razloga zbog kojih je dobro štedeti: 

  • Mir - možete se opustiti, jer imate novac u slučaju nepredviđenih okolnosti (na primer kvara automobila, gubitka posla i sl.)
  • Budućnost - uz štednju manja je verovatnoća da ćete zapadati u dugove, a uz to gradite i bolju budućnost za vas i/ ili vašu porodicu (npr. možete uštedeti za školovanje dece, stan i sl.)
  • Hedonizam - Priznajmo, svi smo mi hedonisti. Neko uživa u putovanjima, neko u garderobi, neko u tehnologiji, a neko u dobrim restoranima. Ušteđevina na neki način jeste pasivni prihod uz koji nam život može biti lepši i zanimljiviji.

Kako uštedeti novac?

Štednja može delovati izazovno, međutim to nikako ne znači i nemoguće!

Predlažemo vam da se pridržavate sledećih pravila:

  • JASAN CILJ - Za šta štedim? Šta želim da postignem? 
  • VREME - Koliko mi je vremena potrebno da to postignem? Koje je maksimalno, a koje minimalno vreme za koje želim da prikupim novac?
  • RASPORED BUDŽETA - S obzirom na sredstva, cilj i vreme - koliko novca najviše mogu da izdvojim?
  • MODEL ŠTEDNJE - Zapitajte se koja štednja vama više odgovara i odaberite model za sebe.

Iako su svi ovi koraci važni, kako biste uspešno uštedeli, poslednji korak, odnosno odabir modela štednje može biti presudan. 

Ukoliko baš i ne znate sa novcem, te se “ospete” na pomen štednje, preporučujemo vam Flex štednju.  Kako i sam naziv kaže, ovaj tip štednje se potpuno prilagođava vama, jer ste u svakom trenutku slobodni da dodate ili podignete svoj novac. A ovo su još neke od prednosti ovog modela:

  • Ne postoji minimalan iznos 
  • Nije potrebno da dolazite u banku
  • Svojim novcem upravljate online 
  • Novac će vam biti dostupan 24/7
  • Možete štedeti u dinarima, evrima ili dolarima


Ovaj fleksibilan model štednje može biti pogodan za sticanje novih navika. Jednostavno i bez opterećenja, položite onih 10.000 RSD koje ste sakrili u maloj pregradi novčanika. Ako vam i zatrebaju  imaćete ih uz kamatu!

Ako pak raspolažete većom sumom novca, koju ne planirate da potrošite ili uložite, onda je za vas klasična oročena štednja prava stvar. Verovatnije je da vas novac neće “žuljati”, pa ga slobodno možete odložiti u banku na određeni period. 

Velika prednost ovog modela jesu i visoke kamatne stope. Naravno, visina kamate zavisi od perioda oročenja, a na vama je da izaberete, opet u odnosu na sva ona pravila, koji je to vremenski period koji vama najviše odgovara. 

Verujemo da ćete se sada, kada imate sve informacije, lakše odlučiti za tip štednje.

Ipak, mi vam kao PROfesionalci predlažemo da gvirnete ovde. 

Zanima vas još i…

Da li se isplati štednja u banci usled visoke inflacije?

Usled svetske krize, te samim tim i povećane inflacije, normalno je da sebi postavite ovo pitanje. Ipak, stručnjaci su saglasni da je čuvanje novca u banci daleko sigurnije od slamarice. Razlog je jednostavan - ukoliko inflacija raste novac gubi na vrednosti gde god da se nalazi - s tim da će vam banka posle određenog perioda isplatiti kamatu, dok vaša “kutija za cipele” neće, jer nije magična.