Skip to main content

Koja štednja vama najviše odgovara?

Koji ste tip štediše i da li uopšte štedite? Ako je odgovor „O, da, naravno da štedim“, ovaj tekst će vam pomoći da pronađete idealan oblik štednje koji odgovara vašim navikama i potrebama. Takođe će biti od koristi i vama koji niste štedeli do sad, jer ćete saznati na koje sve način možete da čuvate svoj novac, kao i to da on nužno ne mora biti zarobljen ako je na štednji. Možda se na kraju teksta odlučite da pokušate da steknete ovu dobru naviku. 

Štedite za male luksuze koji vas usrećuju – ŠTEDIŠA HEDONISTA

Vi ste osoba koja voli da uzme produženi vikend i pobegne do planine ili mora, neko ko želi stalno da se usavršava i da uči nove jezike ili da baš ovog meseca upiše kurs digitalnog marketinga, prati modne trendove i uvek ima neki komad odeće iz najnovije kolekcije svog omiljenog dizajnera. Model štednje koji bi najviše odgovarao vašem životnom stilu i ambicijama je Flex štednja.

Iako spada u oročenu štednju, sav vaš novac na Flex štednji vam je uvek dostupan. Od banke dobijate kamatu na iznos koji imate na računu, međutim, upravo zbog toga što vam je novac uvek dostupan, kamatna stopa za ovaj tip štednje je malo niža.

Štedite za veću investiciju (stan, auto, renoviranje) – ŠTEDIŠA ZA BUDUĆNOST

Ako planirate da u doglednoj budućnosti renovirate stari ili pak kupite novi stan, ili možda želite da kupite novi auto, jasno je da treba da budete disciplinovani sa novcem i počnete da štedite planski. Korisno bi bilo da odvajate sa strane svaki put kad ste u prilici. Svaki „dinar“ koji uštedite, znači jedan korak bliže ka ostvarenju cilja koji vam menja kvalitet života na bolje. U tom slučaju, takođe bi bilo dobro da zaboravite na taj novac, kako ne biste došli u iskušenje da uzimate malo-pomalo svaki čas kad vam zatreba za tekuće obaveze. Pravo rešenje za vas je oročena štednja

Plastično objašnjeno, oročena štednja znači da ste novac ostavili u banku na određeni rok, obično 12, 18, 25 ili 36 meseci. Vaš novac tu stoji do isteka oročenja, i „raste“, tako što mesečno dobijate kamatu na njega. Kamata je obično veća u odnosu na onu koju biste dobili za štednju po viđenju, jer novac ne možete da koristite u periodu na koji ste ga oročili. 

Štedite za penziju – TREĆE DOBA ŠTEDIŠA 

Znamo da u našoj zemlji penzije nisu na zavidnom nivou, ma koliko godina staža imali. Zato nije na odmet da mesečno od plate odvajamo određenu sumu, jednu svotu novca koja će vremenom polako rasti i naći nam se baš onda kad nam je potrebna. Starost je period života kad treba da uživamo u druženju sa svojom porodicom, prijateljima, period kad zasluženo odmaramo od radnog veka. Između ostalog, za to nam je potrebna i finansijska podrška. Redovnom uštedom tokom godina koje smo proveli na poslu, ako nas nešto drugo ne izda, postoje velike šanse da starost provodimo kao na filmu – na gastro putovanjima, u obilasku muzeja, zamaka po Evropi i kupovanju poklona za unuke. Kad na starost ovako gledamo, to može da nas motiviše da budemo revnosni i redovno ostavljamo novac sa strane – ali i da ga čuvamo tu, da miruje, jer bićemo zahvalni mladom sebi, kad  suprugu/suprugi uplatimo putovanje kruzerom za 70-ti rođendan. Dakle, odgovor vam se sam nameće – oročena štednja je puno pogodak za vas.

Ipak, ako niste striktno jedna od navedenih grupa, već biste da uštedite, ali i da istovremeno imate taj novac na raspolaganju, ali pak ne biste da gubite kamatu – imamo rešenje i za vas! 

To je Flex štednja, štednja koja vam je uvek dostupna. Svojom ušteđevinom upravljate online, uzimate onoliko koliko vam je potrebno kad god i koliko god, bez prekida oročenja i bez gubitka kamate. Takođe možete da napravite trajni nalog i svakog meseca automatski štedite koliko želite. 

Ušteđevina je važna, ma koliko mala bila, jer vam pruža osećaj sigurnosti i izvesne budućnosti. A kad imate odličnog saveznika u tome, osećate se da radite nešto zaista dobro za sebe.