Skip to main content

Kako se računa oročena štednja

Tražite pravo mesto za vaš novac? Nemate u planu da investirate, ali ne biste baš ni ostavili novac u toaletnoj komodi levo od ulaznih vrata. Banka vam se čini kao logično rešenje. Ramišljali ste da oročite novac, jer ste čuli da biste tako mogli da ostvarite dobitak, međutim ne znate kako to funkcioniše?

Pročitajte tekst do kraja, sigurni smo da će sve postati mnogo jasnije

Kraljica štednje

Oročena štednja jedna je od najpopularnijih vidova štednje u bankama. Mnogi se opredeljuju za ovaj vid štednje, kako ne bi nemamenski potrošili svoj novac. Ipak, razlog zbog kog je oročena štednja toliko popularna jesu više kamate, od onih koje možete dobiti ukoliko svoj novac ostavite na Flex štednji

Oročena štednja jeste dugoročan vid štednje, pa ćete svoj depozit morati da ostavite u banci na 12, 18, 25 ili 36 meseci. Pravilo je uglavnom sledeće - što je period oročenja duži to je viša i kamata. Klijenti se podstiču da što duže ostave svoja sredstva, jer tako banka na raspolaganju ima novac koji će dalje investirati i razmnožiti, sve do trenutka isplate klijentima. 

Kada tražite banku kojoj biste dali svoj novac na čuvanje obratite pažnju i na stabilnost poslovanja banke.

Jednako je sigurno štedeti u evrima i u dinarima, a u ProCredit banci trenutno je aktuelna nova specijalna ponuda za nove depozite u evrima.

 

Mesečni ili godišnji pripis kamate?

Pravila i procedure se razlikuju od banke do banke, pa se tako u nekim bankama kamata pripisuje na mesečnom nivou, dok u nekim kamatu dobijate nakon isteka perioda oročenja. 

U ProCreditu obračun i plaćanje kamate se radi primenom prostog (proporcionalnog) metoda obračuna, odnosno primenom stvarnog broja dana u mesecu. Tako se kamata obračunava i pripisuje zadnjeg dana u mesecu, prenosom na vaš tekući račun. 

Dakle, svaki mesec imaćete dodatni prihod. 

 

Kako se računa oročena štednja - formula koja vam donosi (siguran) dobitak

Sada kada znate šta podrazumeva oročena štednja i na šta sve treba da obratite pažnju, zanima vas i kako se računa oročena štednja? 

 

Formula je poprilično jednostavna:

  1. Glavnica (novac koji ste prvobitno doneli u banku) se pomnoži sa kamatnim koeficijentom da biste dobili dnevnu kamatu.

  2. Kamatni koeficijent dobijate tako što godišnju kamatnu stopu podelite sa brojem 100, a zatim to sve podelite sa brojem dana u godini (na primer kamatnu stopu od 3,5%, podelite sa 100 i dobijete 0,035:365 dana=kamatni koeficijent)

  3. Kamata se obračunava za broj dana koliko je novac bio na štednji

 

Hajde da dodatno pojednostavimo stvari kroz prost primer

Odlučili ste se da svojih 10.000 € oročite u ProCredit banci po nominalnoj kamatnoj stopi od 3,5%(godišnja nominalna kamatna stopa).
Prvo moramo izračunati kamatni koeficijent, pa to radimo na sledeći način:

3,5%/100/365 = 0,00009589

Zatim to množimo sa depozitom, odnosno glavnicom, da bismo dobili dnevnu kamatu.
0,00009589 x 10.000 = 0,959

Recimo da ste depozit doneli 1og u mesecu i oročili na 1 mesec.
0,959 x 30 = 28,77

Tako smo dobili mesečnu kamatu, odnosno ono što će se naći na vašem tekućem računu nakon 30 dana. 

Važno je da znate i da postoji obavezan porez na prihod od kapitala za štednju koja nije u RSD valuti, koji iznosi 15%. Kada u ovom slučaju odbijemo porez, koji iznosi 4,32e, dobijamo neto  24,45 € 

Sada, uzmimo za primer da ste se odlučili za štednju na 36 meseci, pa će tako vaš ukupan dobitak na kraju oročenja iznositi oko 885 €


Nije loše, zar ne?

 

Ipak, ukoliko želite precizno da izračunate kamatu za određeni iznos to možete uz pomoć našeg kalkulatora.

 

Razročenje pre isteka ugovorenog perioda – može?

Može. Ali..

Ukoliko svoja sredstva razročite pre isteka ugovorenog roka možete ili dobiti kamatu za onaj broj meseci koliko je novac stajao u banci ili možete u potpunosti izgubiti kamatu (što uglavnom zavisi od banke, kao i od modela štednja za koji ste se odlučili.

Ipak najbolje je da dobro razmislite na koji period biste oročili svoj novac, te da ukoliko ste „štediša početnik“ počnete od najmanjeg perioda i sa manjom sumom.
To može biti dobra vežba za sticanje sjajnih navika.

Sada kada smo razjasnili sve nedoumice, vama ostaje samo da se odlučite gde biste i na koliko oročili svoj novac.

P.S. Ako želite da štedite kao PROfesionalac  – ovde se kriju sjajne ponude.

Verujemo, nešto zanimljivo „zapašće“ vam za oko.