Skip to main content

Kako do subvencionisanih kredita države?

ProCredit banka je i zvanično počela sa prijemom i obradom zahteva malih i srednjih preduzeća, zainteresovanih za nabavku novih mašina i opreme uz bespovratne pozajmice države od čak 25 odsto. 

Kao i prethodnih godina Programom je predviđeno da preduzeća obezbede najmanje 5 odsto sredstava od vrednosti opreme koja se kupuje, da iz budžeta Republike Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava, a da preostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom odabrane banke.

-    ProCredit banka već godinama učestvuje u pomenutom programu, a u poslednje tri godine smo i najuspešniji učesnik u programima podrške nabavke opreme, odnosno banka sa najvećim učešćem u kreditnoj podršci. Odlični rezultati su samo potvrda našeg razumevanja privrede i brze reakcije na njihove potrebe. Država je ove godine izdvojila čak 1,55 milijardi dinara za podršku privrednim subjektima, što je 55% više u odnosu na prethodnu godinu.- rekla je Ana Milić, direktorka Sektora za privredu ProCredit banke.

Program mogu da koriste zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici registrovani u APR, a sredstva iz ovog programa su na raspolaganju za:

  • investiranje u nabavku nove proizvodne opreme i mašina
  • kupovinu transportno manipulativnih sredstava koja su uključena u proces proizvodnje i unutrašnji transport
  • delove i specijalizovane alate za mašine 
  • nabavku građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova
  • mašine i opremu koje unapređuju energetsku efikasnost i/ili ekološke aspekte proizvodnje.

Program sa sobom nosi i određene specifičnosti, pa često presudnu ulogu odigra i iskustvo koje banke imaju u realizaciji. Bespovratnim sredstvima države finansira se neto vrednost investicije, dok trošak PDV-a i/ili transporta privrednici mogu finansirati putem kredita ili iz sopstvenih sredstava. 
Ministarstvo propisuje i da sredstvo obezbeđenja kredita može biti oprema koja je predmet kupovine, dok je dodatni uslov za sve pozajmice koje banke odobre obavezni grejs period od šest meseci. 

-    Interesovanje privrednika za ovim programom je izuzetno veliko. Naša banka već ima puno klijenata koji čekali ovaj konkurs radi realizacije  investicije. Namera nam je da ih sve podržimo i omogućimo im da iskoriste ovu veliku pogodnost. Iz tog razloga, ali i zbog ograničenog iznosa budžetskih sredstava, pozivamo sva zainteresovane privredne subjekte u Srbiji da nam se što pre jave, kako bi im omogućili da dođu do bespovratnih pozajmnica države i da novu proizvodnu opremu nabave pod izuzetno povoljnim uslovima.- dodala je Milić.