Skip to main content

Sa koliko godina može da se otvori prvi tekući račun za maloletnike u banci?

Tekući račun za maloletnike u ProCredit banci

Voleli biste da vaša deca više vrednuju novac. Odlučujete se za mesečni džeparac, kojim bi samostalno upravljali vaši tinejdžeri ili studenti. Rešenje poput  keša i kasice-prasice nisu se pokazala kao dovoljno dobra. Razmišljate o tekućem računu, pa se pitate – Sa koliko godina može da se otvori prvi tekući račun u banci? 

Da bi neko otvorio tekući račun u ProCredit banci može biti i mlađi od 14 godina. Dakle, maloletno lice može otvoriti račun uz prisustvo roditelja koji bi automatski postao ovlašćeno lice po tom računu. 

Prednosti otvaranja računa za maloletnike

Danas kažemo da se deca „rađaju sa telefonima“, pa vaši tinejdžeri neće imati problema sa korišćenjem mBanking i eBanking aplikacija. Ipak, nije loše da se što pre upoznaju sa funkcionisanjem bankarskog sistema, onlajn plaćanjem, platnim prometom, korišćenjem bankomata i, svim onim što ide uz korišćenje tekućeg računa. Na ovaj način tinejdžeri su u mogućnosti da već u toku srednje škole nauče bolje da raspolažu sa svojim novcem, te da steknu pojam o troškovima.

Ukoliko vaše dete ima tekući račun nećete više morati da dolazite u situacije da trčite sa jednog kraja grada na drugi, onda kada zaboravite da ostavite novac za užinu ili školski izlet, pre odlaska na posao. Sve će biti lakše, jer ćete uz pomoć dva-tri klika prebaciti novac vašem detetu onda kada mu je najpotrebniji.

Kako da otvorite račun za dete?

Kod nas je to jednostavno! Postoji nekoliko kategorija u koje spadaju računi za maloletna lica, pa nastavite da čitate kako biste pronašli ono što odgovara vašoj trenutnoj situaciji.

Maloletna lica mlađa od 14 godina

Ne morate čekati da vaše dete napuni 16 godina kako biste mu otvorili račun. Kod nas u ProCreditu moguće je otvoriti račun i deci koja su mlađa od 14 godina. Istina, vi ćete kao roditelj biti ovlašćeni po tom računu i kartica će glasiti na vaše ime, sve dok dete ne napuni 16 godina. Sve što je potrebno jeste da zakažete otvaranje računa preko našeg Online centra. Potpisivanje dokumentacije obavlja se u ekspozituri, a uz račun dobijate Dina debitnu karticu (koja glasi na ime zakonskog zastupnika). 

Od dokumentacije će vam biti potrebno:

  • Vaša lična karta
  • Izvod iz matične knjige rođenih za dete

Račun otvara roditelj, jednim dolaskom u banku.

Maloletna lica od 14 do 16 godina

Kada su u pitanju deca od 14 do 16 godine, pravila su malo drugačija. Deca mogu imati račun na svoje ime, ali za tako nešto moraju imati saglasnost roditelja. Postupak otvaranja računa je isti kao i za decu mlađu od 14 godina, a takođe postoji mogućnost da se pored Dina debitne kartice naruči i Mastercard uz jednokratni trošak od 1200 RSD. 

Od dokumentacije će vam biti potrebno:

Ovaj račun otvara roditelj, direktno u ekspozituri. Nije neophodno prisustvo deteta. Možete najaviti svoj dolazak pozivanjem Online centra.

 

Maloletna lica od 16 do 18 godina

Deca od 16 godina posmatraju se kao mlađi punoletnici, pa oni Osnovni račun mogu otvoriti samostalno, zakazivanjem preko Online centra, a potpisivanje se vrši u ekspozituri. Uz ovaj račun dobijaju se i Dina i Mastercard debitne kartice, tekući račun u dinarima i eurima, internet i mobilno bankarstvo, kao i štedni račun. Još jedne patike, najnoviji telefon, igrica, garderoba ili šminka, za sve to vaši tinejdžeri mogu da uštede sami. 

Od dokumentacije će vam biti potrebno:

Račun otvara dete, samostalno, bez roditelja.

ProCredit banka ne naplaćuje održavanje računa maloletnim licima i studentima, sve do njihove 26 godine. Takođe, dobra stvar u svemu tome, jeste to što biste vi, kao roditelj, jasno mogli da kontrolište taj račun i jasno vidite na šta i koliko vaše dete troši. Međutim, cilj jeste da i vaše dete nauči da prati i kontroliše svoje transakcije, jer će tako najbolje naučiti da raspolaže novcem na svom računu, a ujedno se i edukovati i pripremiti za samostalan život.

Naravno, uz tekući račun ide i određena doza odgovornosti, pa ćete sa otvaranjem računa vašeg tinejdžera ili tinejdžerku, na određeni način, uvesti u svet odraslih. Vi kao roditelj tu ste da vašoj deci objasnite važnost čuvanja PIN koda, ali i kako da se ponašaju ukoliko izgube karticu i kako da vode računa o sigurnosti na internetu.

Besplatan račun za mlade do 26 godine

Ukoliko pak imate stariju decu, ona mogu samostalno otvoriti osnovni, odnosno, račun za mlade, putem video identifikacije. Uz pomoć tekućeg računa studenti mogu da primaju zaradu preko omladinske zadruge, samostalno prijavljuju ispite ili štede.

Ova lekcija, ekonomsko-finansijske prirode, najbolje se uči u praksi. Zato je najbolje da svom detetu pružite priliku da samostalno raspolaže novcem, bilo da je u pitanju studentska zarada ili džeparac koji ste mu vi dali. Na ovaj način vaša deca će bolje raspoređivati novac, te će steći pojam o vrednosti i cenama, no isto tako steći će i  naviku da uštede.