Skip to main content

Sa koliko godina može da se otvori prvi tekući račun za maloletnike u banci?

Tekući račun za maloletnike u ProCredit banci

Voleli biste da vaša deca više vrednuju novac. Odlučujete se za mesečni džeparac, kojim bi samostalno upravljali vaši tinejdžeri ili studenti. Rešenje poput  keša i kasice-prasice nije se pokazalo kao dovoljno dobro. Razmišljate o tekućem računu, pa se pitate – Sa koliko godina može da se otvori prvi tekući račun u banci? 

Da bi neko otvorio tekući račun potrebno je da ima minimum 16 godina i da poseduje ličnu kartu. Dakle, maloletno lice može otvoriti račun uz prisustvo roditelja koji bi automatski postao ovlašćeno lice po tom računu, sve do detetove  18 godine. 

Prednosti otvaranja računa za maloletnike

Danas kažemo da se deca „rađaju sa telefonima“, pa vaši tinejdžeri neće imati problema sa korišćenjem mBanking i eBanking aplikacija. Ipak, nije loše da se što pre upoznaju sa funkcionisanjem bankarskog sistema, onlajn plaćanjem, platnim prometom, korišćenjem bankomata i, svim onim što ide uz korišćenje tekućeg računa. Na ovaj način tinejdžeri su u mogućnosti da već u toku srednje škole nauče bolje da raspolažu sa svojim novcem, te da steknu pojam o troškovima.

Ukoliko vaše dete ima tekući račun nećete više morati da dolazite u situacije da trčite sa jednog kraja grada na drugi, onda kada zaboravite da ostavite novac za užinu ili školski izlet, pre odlaska na posao. Sve će biti lakše, jer ćete uz pomoć dva-tri klika prebaciti novac vašem detetu onda kada mu je najpotrebniji.

Kako da otvorite račun za dete?

Maloletna lica mogu otvoriti račun u ProCredit banci, uz prisustvo roditelja. Uz tekući račun dobija se i štedni račun. Još jedne patike, najnoviji telefon, igrica, garderoba ili šminka, za sve to vaši tinejdžeri mogu da uštede sami.

ProCredit banka ne naplaćuje održavanje računa maloletnim licima i studentima, sve do njihove 25 godine. Takođe, dobra stvar u svemu tome, jeste to što biste vi, kao roditelj, jasno mogli da kontrolište taj račun i jasno vidite na šta i koliko vaše dete troši. Međutim, cilj jeste da i vaše dete nauči da prati i kontroliše svoje transakcije, jer će tako najbolje naučiti da raspolaže novcem na svom računu, a ujedno se i edukovati i pripremiti za samostalan život.

Naravno, uz tekući račun ide i određena doza odgovornosti, pa ćete sa otvaranjem računa vašeg tinejdžera ili tinejdžerku, na određeni način, uvesti u svet odraslih. Vi kao roditelj tu ste da vašoj deci objasnite važnost čuvanja PIN koda, ali i kako da se ponašaju ukoliko izgube karticu.

Besplatan studentski račun do 25 godine

Ukoliko pak imate stariju decu, ona mogu samostalno otvoriti studentski račun. Uz pomoć tekućeg računa studenti mogu da primaju zaradu preko omladinske zadruge, samostalno prijavljuju ispite ili štede.

Ova lekcija, ekonomsko-finansijske prirode, najbolje se uči u praksi. Zato je najbolje da svom detetu pružite priliku da samostalno raspolaže novcem, bilo da je u pitanju studentska zarada ili džeparac koji ste mu vi dali. Na ovaj način vaša deca će bolje raspoređivati novac, te će steći pojam o vrednosti i cenama, no isto tako steći će i  naviku da uštede.
 

Možda te zanima i