Skip to main content

Rast plata kao deo investicionog ciklusa i poslovne stabilnosti

Beograd, 30. januar 2019. - Rezultati istraživanja, koje je ProCredit banka u saradnji sa istraživačkom agencijom IPSOS Strategic Marketing sprovela među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji, pokazuju da indeks poslovnog optimizma za 2019. godinu iznosi 60,1 odsto što znači da domaći privrednici u većem procentu imaju pozitivna očekivanja. Istraživanje pokazuje i da je indeks poslovnog optimizma preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom stabilan i iznosi 68,4 odsto.

Prema podacima ProOptimist Indeksa, 55,7 odsto privrednika očekuje veći profit u 2019. godini, dok 71,5% preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom smatra da će im prihodi naredne godine biti veći nego u prethodnoj.

„Podaci koje smo dobili istraživanjem govore o opravdanom optimizmu privrednika, što je posebno istaknuto kod projekcije profita, obima prodaje i planiranih investicija, ali i u domenu planova za  povećanja plata. O proširenju investiranja više razmišljaju veće kompanije, dok mala i srednja preduzeća ostaju fokusirana na ostvarivanje prodajnih ciljeva. U preduzećima koja sarađuju sa Nemačkom bilo je više zapošljavanja odnosno povećanja broja zaposlenih što se najavljuje i u 2019. godini, nego u ostalim preduzećima, gde je većinom broj zaposlenih ostao na istom nivou.

Posebno je interesantan podatak koji govori o rastu plata kao pokazatelja stabilnosti,“ rekao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke, i dodao: „Imajući u vidu značaj malih i srednjih predezeća na srpsku ekonomiju, ponosni smo, da smo unapređenjem svojih usluga upravo u sektoru MSPP motivisali ih na inovativne ideje i investicije, čime su oni povećali svoju konkurentnost ne samo na domaćem tržištu. Posebno se pokazalo da se sa nemačkom privredom isplati poslovno sarađivati. Sa nemačkom privredom isplati se poslovno sarađivati.“

Raportirana svesnost o benefitima energetski efikasnih projekata je znatno viša nego prošle godine i više je među preduzećima koja sarađuju sa Nemačkom nego među ostalima.

Među ključnim problemima sa kojima se privrednici u Srbiji suočavaju su: slaba naplata potraživanja, jaka konkurencija i i slaba prodaja. Kod preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom se pominju i porezi i nekvalifikovana radna snaga.

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već sedmu godinu za redom, a sve sa ciljem da javnost upozna sa očekivanjima privrednika u sektoru MSPP za narednu godinu, u pogledu poslovnih izazova i mogućnosti. Istraživanjem koje je sprovedeno  u periodu  od 7. novembra do 6. decembra 2018. godine, obuhvaćeno je 550 preduzetnika i donosioca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega su 188 bila preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

Detalji istraživanja: 


Pro Optimism Index 2019