Skip to main content

ProCredit Grupa ostvarila značajne uspehe u 2022. u sprovođenju strategije održivosti

ProCredit Grupa, koja je pretežno aktivna u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, ocenjuje svoje aktivnosti ne samo u smislu zadovoljenja potreba klijenata i profitabilnosti, već i u smislu uticaja koje bi ove aktivnosti mogle imati na društvo i životnu sredinu. Grupa je posvećena kontinuiranom izveštavanju o ključnim ESG rezultatima i inicijativama u skladu sa standardima Globalne inicijative za izveštavanje (GRI). Pored poštovanja pomenutih standarda i podrške Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG), prilikom pripreme paketa Izveštaja o uticaju za 2022. godinu, u obzir su uzete i druge dobrovoljne inicijative kao što su Globalni dogovor Ujedinjenih nacija, Principi Ujedinjenih nacija za odgovorno bankarstvo (UNEP-FI) i Partnerstvo finansijskih institucija za obračunavanje emisija gasova sa efektom staklene bašte (PCAF). U svom paketu izveštaja, ProCredit Grupa izveštava o značajnim prekretnicama u sprovođenju sveobuhvatne strategije održivosti.

 

Tokom 2022. godine, ProCredit Grupa je ostvarila značajne uspehe u sprovođenju svoje strategije održivosti. Sopstvene emisije CO2 (obim 1 i obim 2) smanjene su za ukupno 44% u periodu od 2018. do 2022. godine. U pogledu udela zelenih kredita u portfoliju, srednjoročni cilj od 20% je postignut u prethodnoj godini. Ovi krediti su iskorišćeni za sledeće aktivnosti: 49,8% za projekte energetske efikasnosti, 32,5% za ulaganja u obnovljive izvore energije i 17,7% za ekološke mere. Finansirani projekti obnovljive energije koji su sada operativni, doveli su do smanjenja emisija ekvivalenata gasova sa efektom staklene bašte (GHG emisije) za ukupno 144,7 kilotona u 2022. Nakon izvršenih prilagođavanja za ukrajinski portfolio, udeo kredita sa kašnjenjem u otplati u 2022. ostao je stabilan na nivou od 2,4%. Ovaj rezultat potvrđuje kvalitet holističkog pristupa ProCredit Grupe kreditnom riziku, koji uključuje sveobuhvatnu ESG procenu.

Visoko postavljeni standardi i integrisani pristup održivosti su kvalitet koji ProCredit Grupu izdvaja od konkurencije. Ovakav pristup se ogleda, između ostalog, u strogim ekološkim i etičkim zahtevima Grupe pri izboru pružalaca usluga, dobavljača i drugih poslovnih partnera. Jednako visoki standardi se primenjuju i prilikom procene ekološkog i socijalnog rizika povezanih sa kreditiranjem malih i srednjih preduzeća (MSP).

ProCredit Grupa se 2022. godine pridružila Net-Zero bankarskoj alijansi Ujedinjenih nacija (NZBA), potvrđujući time svoju posvećenost budućnosti koja će imati povoljan uticaj na klimatske promene, istovremeno naglašavajući i usmerenost na ostvarivanje cilja da se postigne nulta neto emisija. Članovi NZBA su se, između ostalog, obavezali da svoje poslovanje svedu na neto nultu emisiju do 2050, što je u skladu sa ambicioznim ciljevima Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Pored toga, kao učesnik inicijative „Poslovna ambicija za 1,5°C“ i kampanje UNFCCC-a „Trka do nule“, ProCredit Grupa se obavezala da svoje buduće kratkoročno i dugoročno smanjenje emisija postavi u skladu sa Inicijativom za ciljeve zasnovane na nauci (SBTi) - standardima nulte neto emisije. Još jedna ključna odluka iz prethodne godine bila je pridruživanje dobrovoljnoj inicijativi UN Global Compact, koja se smatra najvećom i najvažnijom inicijativom na svetu za održivo i odgovorno korporativno upravljanje.

Napredak je postignut i u borbi protiv zagađenja plastikom. Primera radi, Strategija ProCredit Grupe za borbu protiv zagađenja plastikom koja je usvojena 2020, u potpunosti je sprovedena tokom 2022. godine. Posvećenost Grupe borbi protiv zagađenja plastikom se vidi i u njenom članstvu u zajednici finansijskih institucija čije je delovanje usmereno na ovu vrstu zagađenja (Finance Leadership Group on Plastic).

Zaposleni u ProCredit Grupi su u fokusu njene strategije održivosti. Imajući u vidu ogromne izazove koje su poslednjih godina doneli pandemija virusa COVID-19 i ruska agresija na Ukrajinu, zdravlje i bezbednost zaposlenih u ProCredit Grupi su od najvećeg prioriteta. U tom kontekstu, prostorije ProCredit Akademije obezbedile su bezbedan smeštaj brojnim kolegama iz Ukrajine i njihovim porodicama. Isto tako, individualna podrška i dalja obuka za zaposlene predstavlja važan aspekt održivog korporativnog upravljanja. Tokom izveštajnog perioda, organizovano je oko 494.000 sati obuke za zaposlene, što je približno 17 dana po zaposlenom i predstavlja značajno povećanje u poređenju sa prethodnom godinom. Ove godine, akcenat je stavljen na raznolikost i inkluziju kroz promovisanje međunarodne perspektive i osnaživanje zajedničkih vrednosti unutar ProCredit Grupe.

Uspeh strategije održivosti u 2022. se može pripisati i nizu inicijativa. Udeo električnih automobila i plug-in hibrida u voznom parku kompanije dodatno je uvećan na 52,4%. Osim toga, sada su u funkciji 272 javno dostupne stanice za elektronsko punjenje; Ove stanice se mogu lako pronaći pomoću aplikacije koju je razvio ProCredit i koja je dostupna u svakoj prodavnici aplikacija. Sopstveni fotonaponski sistemi Grupe proizveli su ukupno 428 MWh električne energije u 2022. godini, što je povećanje od 11% u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, ProCredit Grupa je zadržala stopu recikliranja od 100% za papirni i elektronski otpad. Pored toga, 39% dobavljača ProCredit Grupe sada je klasifikovano kao održivi dobavljači. Treba napomenuti i to da je 2022. godine sprovedena smernica na nivou cele Grupe o optimizaciji kreditnih odluka, kao odgovor na navode o prinudnom radu u vezi sa proizvodnjom solarnih panela u kineskoj regiji Sinđjang. Već 2021. godine, shodno kritikama međunarodne zajednice u vezi sa tretmanom ujgurske muslimanske manjine u Narodnoj Republici Kini, ProCredit je odlučio da prekine finansiranje projekata koji uključuju pomenutu opremu.

„Od osnivanja, misija ProCredit Grupe bila je da izvrši održiv i pozitivan uticaj na ekonomije i društva u kojima posluje“, naglašava Hubert Spechtenhauser, predsednik Borda direktora ProCredit General Partner AG. „Naš šesti Izveštaj o uticaju i brojne inicijative navedene u ovom dokumentu naglašavaju održivost kao fundamentalni deo poslovnog modela ProCredit Grupe. Iz tog razloga je nastavak finansiranja zelenih investicija i energetskih projekata za podršku MSP sektoru od velike važnosti za nas."

S obzirom na geografski fokus ProCredit Grupe na tržišta jugoistočne i istočne Evrope, uključujući Ukrajinu, na finansijsku 2022. godinu, dominantan uticaj je imala ruska agresija na Ukrajinu. Osvrćući se na prethodnu godinu i trenutnu situaciju u Ukrajini, predsednik Borda direktora, Hubert Spechtenhauser dalje izjavljuje: „Pratimo dešavanja u Ukrajini sa zabrinutošću, ali i sa optimizmom. Naravno, bezbednost i dobrobit naših zaposlenih u Ukrajini je uvek bila naš glavni prioritet. Uprkos šoku i emocionalnom uticaju koji je izazvala ruska invazija, naše kolege u Ukrajini su uspele da održe kontinuitet poslovanja i da pomognu zemlji da zaštiti svoj suverenitet. Gledajući napred, želimo da ostanemo pouzdan partner našim MSP klijentima u Ukrajini i nadamo se da ćemo ih uskoro podržati u obnovi i proširenju njihovog poslovanja."

Paket izveštaja o uticaju za 2022. sastoji se iz dva dela. Sam Izveštaj o uticaju daje temeljan pregled strategije održivosti ProCredit Holding-a i učinka kompanije u pogledu održivosti, inicijativa i ciljeva za budućnost. Izveštaj o uticaju je dopunjen tabelama podataka, koji imaju za cilj da neprestano unapređuju kvalitet izveštavanja i uporedivost izveštaja. Paket izveštaja o uticaju ProCredit Holding-a za 2022. kao i Godišnji izveštaj za 2022. godinu su od danas dostupni na internet stranci ProCredit Holding-a u odeljku Odnosi sa investitorima.