Skip to main content

ProCredit banka počela sa odobravanjem kredita za mašine i opremu uz bespovratne pozajmice države

ProCredit banka je počela sa prijemom i obradom zahteva domaćih preduzeća, zainteresovanih za izuzetno povoljnim kreditima za nabavku novih mašina i opreme uz bespovratne pozajmice države od čak 25 odsto.

Ovi investicioni krediti dostupni su privrednicima u ProCredit banci, budući da je Ministarstvo privrede Republike Srbije i ove godine izabralo ProCredit banku za svog partnera u Programu podrške malim preduzećima, u okviru kog će država odobriti domaćim preduzećima bespovratne pozajmice u iznosu od dve milijarde dinara.
 
Pomenutim programom je predviđeno da za planiranu nabavku proizvodne opreme preduzeća obezbede najmanje pet odsto sredstava od vrednosti opreme koja se kupuje, da iz budžeta Republike Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava (maksimalno pet miliona dinara), a da ostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom ProCredit banke.

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća. Sredstva iz ovog programa koristiće se isključivo za investicije u nabavku nove proizvodne opreme i mašina, kupovinu transportnih sredstava koja su uključena u proizvodnju, za investicije u nabavku novih delova, specijalizovanih alata za mašine i drugih kapitalnih dobara, kao i za nabavku građevinske mehanizacije, ali i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

-    Interesovanje za ovim kreditima je uvek izuzetno veliko, što je sasvim razumljivo jer država privrednicima daje čak četvrtinu planirane investicije bespovratno. U proteklom periodu veliki broj malih i srednjih preduzeća je već kontaktirao našu banku kako bi dobili sve neophodne informacije o ovom programu, ali i kako bi se na vreme pripremili da konkurišu za bespovratne pozajmice. Kao i svake godine, ProCredit banka će maksimalno izaći u susret svim zainteresovanim privrednicima, u želji da svima omogući da doću do ovih značajnih podsticaja. Iz tog razloga, pozivamo još jednom sve domaće privrednike da nam se što pre jave kako bi na vreme kompletirali njihovu prijavu i omogućili im da od države dobiju ovaj vredan podsticaj – istakla je Ana Milić, direktor Sektora za privredu ProCredit banke.

Po njenim rečima, ProCredit banka je u prethodnim godinama već učestvovala u šest programa koji su realizovani u saradnji sa Ministarstva privrede. Samo tokom prošlogodišnjeg programa, ProCredit banka je isplatila više od 18 miliona evra kredita domaćim privrednicima, a plan Banke je da taj iznos ovoga puta bude premašen.

-     Osim bespovratnih pozajmica države u iznosu od 25 odsto, ProCredit banka je za sve privrednike u okviru ovog programa pripremila i svoje kredite sa veoma povoljnom kamatnom stopom. Još jedna značajna specifičnost ovog programa je i to što će se kao sredstvo obezbeđenja za ove kredite koristiti sam predmet nabavke i to će mnogim malim preduzećima omogućiti da pod znatno jednostavnijim uslovima modernizuju svoju proizvodnju. Postupak prijave za kredite uz bespovratne pozajmice države je veoma jednostavan. Privrednici će moći za ovaj podsticaj da istovremeno konkurišu samo kod jedne banke, a budući da su sredstva ograničena, važno je da svoju prijavu podnesu u banci za koju znaju da će njihov zahtev obraditi brzo i pouzdano – zaključuje Milić.