Skip to main content

Google pay - beskontaktno plaćanje telefonom, dostupno u ProCredit banci

Šta je Google Pay i kako se koristi?

Beskontaktno plaćanje telefonom danas je jedan od najbržih, najjednostavnijih, ali i najsigurnijih načina bezgotovinskog plaćanja, pa će korisnike Android pametnih telefona obradovati vest da je Google Pay stigao u Srbiju! ProCredit banka, kao jedna od prvih digitalnih banaka na domaćem tržištu, među prvima je  svojim klijentima omogućila korišćenje ove usluge.

Pametni telefoni ne zovu se tako bez razloga. Osim što ih možete koristiti kako biste obavili poziv ili uputili poruku onom kome želite, postavljali sadržaj na društvene mreže, merili svoje korake, pravili poslovne prezentacije, čitali knjige ili surfovali po internetu, možete ih koristiti i za plaćanje! Svoj mobilni uređaj (od koga se retko kada odvajamo) sve više ljudi koristi za plaćanje u prodavnicama, na sajtovima i raznim aplikacijama. Google je tako svojim korisnicima ponudio mogućnost plaćanja telefonom (ili pametnim satom) uz Google Pay. Ova usluga objedinjuje baš sve što vam je potrebno prilikom plaćanja, a pri tome štiti informacije o platnoj transakciji. 

S obzirom da je ovo nova opcija u našoj zemlji, logično je da možete imati dodatnih pitanja, zato u nastavku teksta pronađite odgovore na ona najčešća.

Šta je i kako funkcioniše beskontaktno plaćanje telefonom putem Google Pay servisa?

Kada pričamo o beskontaktnom plaćanju, plaćanje telefonom uz pomoć Google Pay opcije tehnički se ne razlikuje od plaćanja krticom. I u jednom i u drugom slučaju koristi se NFC tehnologija. NFC ili „Near Field Communication“ u bukvalnom prevodu označava komunikaciju u bliskom polju, s obzirom da je potrebno da razdaljina između uređaja koji razmenjuju podatke bude svega nekoliko centimetara. POS terminali, koji se koriste za beskontaktno plaćanje, funkcionišu po principu radio talasa, imaju ugrađene predajnike i prijemnike. Kada prislonite svoju karticu dolazi do razmene podataka i obavlja se transakcija. S obzirom da su Android telefoni novije generacije opremljeni sa NFC tehnologijom dovoljno je da svoj uređaj približite pos terminalu i – et voilà! 

Kako da podesim Google Pay na pametnom telefonu?

Naši klijenti sada imaju mogućnost da čuvaju kreditne ili debitne kartice za Google Pay u okviru Google Wallet-a, digitalnog novčanika koji od sada dostupan i u Srbiji. Aplikacija Google Wallet se može lako preuzeti sa Google Play-a. Ona je besplatna i neće vam zauzeti previše memorije.  

Nakon što ste skinuli aplikaciju potrebno je da kliknete na znak „+“ i tako dodate svoju ProCredit Mastercard kreditnu ili debitnu karticu kojom želite da plaćate. I to vam je to - nikad lakši šoping može da počne!

Kako da podesim Google Pay na pametnom satu?

Ukoliko je na vašem pametnom satu instaliran Android Wear 2.0, to znači da možete plaćati Google Pay opcijom. Prvo morate podesiti aplikaciju na Android telefonu, a zatim izabrati kojom karticom želite da plaćate - sve što je posle potrebno da uradite, jeste da dodirnete aplikaciju na satu, a zatim ga približite POS terminalu. Ovde postoji i mogućnost postavljanja lozinke za dodatnu sigurnost.

Za šta sve mogu da koristim Google Pay?

Google Pay možete koristiti za beskontaktno plaćanje telefonom i/ ili vašim pametnim satom. Zbogom traženju novčanika po torbama! Zbogom traženju kartica! Sve što vam je potrebno jeste vaš pametni telefon, a to je nešto što, sigurni smo, uvek imate pri (ili u) ruci. 

Da li mogu postaviti više kartica u Google Pay?

Za razliku od novčanika, koji ipak ima ograničen broj pregrada, Google Pay nema limit – možete dodati koliko god kartica želite. Sve što je potrebno jeste da prilikom plaćanja kliknete na onu karticu kojom želite da izvršite plaćanje. Onda, nije li plaćanje telefonom strava?

Da li je potrebno kucanje PIN-a prilikom plaćanja putem Google Pay servisa?

Kao i kod beskontaktnih kartica, isto je i prilikom plaćanja telefonom putem Google Pay-a – nije potrebno unositi PIN kada plaćate u relativno malim iznosima. U principu, to najviše zavisi od banke čiji POS terminal koristi prodavac.  Limit za koji nije potrebno unositi PIN je, u ovom trenutku, u rasponu od 3.000 do 5.000 dinara. Kod nas u ProCreditu je limit 5.000 dinara. 

Da li je beskontaktno plaćanje telefonom putem Google Pay servisa sigurno?

Da biste izvršili beskontaktno plaćanje potrebno je da vaša kartica ili telefon budu na svega nekoliko centimetara od POS terminala. Takođe, sigurno vam se desilo da ste nekada pogrešno prislonili karticu pa da se ona nije ni očitana – što opet govori o tome da i kartica (kao i telefon) moraju biti u određenom položaju kako biste izvršili plaćanje. Takođe, svaka vaša transakcija se kodira pojedinačno - dakle osoba sa druge strane POS terminala nema pristup vašim ličnim podacima.

Ukoliko plaćate telefonom, odnosno putem Google Pay-a, prilikom plaćanja se šalje 16-cifreni generisani broj, ne šalju se vaši lični podaci, niti podaci o vašoj debitnoj ili kreditnoj kartici. Dakle, ukoliko dođe do hakovanja terminala u nekoj prodavnici vaši lični podaci ostaju sigurni. 

Šta da radim u slučaju gubitka telefona?

Ukoliko izgubite ili vam ukradu vaš Android telefon, trebalo bi postupiti kao i u slučaju gubitka kartice - obratite banci kako bi vam blokirali tu karticu. Ukoliko izgubite telefon možete pokušati da ga pronađete preko opcije „Find my Device“, pa je to još jedna opcija koja vam može pomoći da se domognete izgubljenog uređaja. Ono što je dobra stvar kod Google Pay-a, jeste to što on ne pohranjuje detalje vaših kartica, niti vaše lične podatke, pa bilo ko ko vam ukrade ili pronađe telefon ne može pristupiti tim podacima, čak i da vam je telefon otključan. Takođe, kako smo i prethodno naveli, najveći dozvoljeni limit za beskontaktno plaćanje je 5.000 dinara, te kradljivac neće moći tako lako i brzo da potroši veću količinu novca, što će biti sprečeno čim javite banci da vam blokira karticu. U slučaju gubitka ili krađe kartice, neko može da plaća vašom karticom, za manje iznose, neograničen broj puta (ili barem dok vi ne shvatite da ste pokradeni tj. dok niste javili banci da vam blokira karticu),  dok je sa Google Pay opcijom drugačije – u slučaju da neko pronađe vaš telefon i pokuša da izvrši plaćanje on će to moći da uradi samo dva puta zaredom, dok će mu već treći put biti neophodan PIN.

Onda, jeste li vi već preuzeli Google Pay i šta je ono što ćete prvo platiti vašim telefonom?