Skip to main content

Evropska banka za obnovu i razvoj postaje jedan od ključnih akcionara u ProCredit Holdingu

Evropska banka za obnovu i razvoj postavila je temelje procesa nakon kog će postati glavni akcionar ProCredit Holding-a AG & Co. KGaA

Potpisivanjem dva ugovora o kupovini akcija između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupe Svetske banke, 17. marta je otvoren put za promenu u sastavu glavnih akcionara ProCredit Holding-a AG & Co. KGaA (ProCredit Holding).


U skladu sa kupoprodajnim ugovorima, EBRD će od IFC-a otkupiti 9,9 odsto akcija u preduzeću ProCredit General Partner AG, jedinom generalnom partneru ProCredit Holding-a, i preostalih 5,06 odsto akcija IFC-a u ProCredit Holding-u.


Po završetku transakcije, EBRD će zameniti IFC kao glavnog akcionara ProCredit Holding-a, sa vlasništvom nad 8,7 odsto akcijskog kapitala ovog preduzeća. Završetak kupovine akcija podleže ispunjenju prethodnih uslova, koji uključuju dobijanje regulatornih odobrenja, gde je to primenljivo.
Kao glavni akcionar, EBRD namerava da podrži ProCredit Holding tokom njegove transformacije u akcionarsko društvo u skladu sa zakonima Nemačke (Aktiengesellschaft), uz očuvanje orijentisanosti preduzeća na smanjenje uticaja na životnu sredinu. EBRD takođe planira da pruži podršku ProCredit Holding-u u sprovođenju strategije i upravljanju, i da sarađuje sa ProCredit Holding-om u daljem razvoju aktivnosti usmerenih na borbu protiv klimatskih promena i usklađivanje poslovanja i novčanih tokova sa ciljevima Pariskog sporazuma.


Ulazak EBRD-a u krug glavnih akcionara dodatno osnažuje postojeći pristup poslovanju ProCredit Grupe, a posebno njenu posvećenost smanjenju uticaja na životnu sredinu i pružanju odgovornih bankarskih usluga sa fokusom na jugoistočnu i istočnu Evropu.


Hubert Spechtenhauser, predsednik Borda direktora ProCredit General Partner AG, prokomentarisao je: „Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo uskoro moći da poželimo dobrodošlicu EBRD-u u naš krug glavnih akcionara i strateških investitora. EBRD je uz nas već dugi niz godina kao partner u finansiranju, a od 2018. godine i kao akcionar.
Ujedinjuje nas isti senzibilitet prema jugoistočnoj i istočnoj Evropi, kao i prema malim i srednjim preduzećima koja doprinose razvoju ekonomija u regionu, ali i ubeđenje da ekonomski razvoj treba da bude održiv i da pozitivno utiče na klimatske promene. Odluka EBRD-a da, kao glavni akcionar, podrži naš dalji institucionalni razvoj pritom održavajući našu orijentisanost na smanjenje uticaja na životnu sredinu, šalje snažan pozitivan signal celoj ProCredit Grupi.


Ovaj dan mi pruža i priliku da se zahvalim IFC-u, kao glavnom akcionaru od najranijih dana, na podršci razvoju Grupe. Radujemo se našoj daljoj saradnji.”
Francis Malige, generalni direktor Grupe finansijskih institucija EBRD-a, rekao je: „ProCredit je jedan od naših najdragocenijih partnera u podršci razvoju malih i srednjih preduzeća u 10 zemalja u kojima poslujemo u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Zajedno smo obezbedili više od jedne milijarde evra za finansiranje lokalnih preduzeća, ključnih za otvaranje radnih mesta u većini ekonomija, sa ciljem da olakšamo njihov pristup finansijama. Ovom transakcijom obeležavamo još jednu važnu prekretnicu u istoriji ProCredit-a, banke koja je suštinski usmerena na mala i srednja preduzeća. Radujemo se što ćemo zajedno učiniti još više za zeleniji, otporniji MSP sektor u regionima u kojima poslujemo.”

„Uspešan rast ProCredit-a i uticaj koji je ostvario na svoje klijente u protekle dve decenije, svedoči o njegovoj fokusiranoj strategiji i istrajnosti njegovog rukovodstva,” rekao je Tomasz Telma, globalni direktor u Grupi finansijskih institucija IFC-a. „Od osnivanja svojih prvih banka 1998. godine, ProCredit Holding se pretvorio u regulisanu bankarsku grupu fokusiranu na MSP sektor, listiranu na Frankfurtskoj berzi, a poslovne aktivnosti sa MSP sektorom  su proširene na 12 zemalja. Sa radošću iščekujemo da vidimo kako ProCredit nastavlja da pruža svoje usluge koje imaju veliki uticaj na mala i srednja preduzeća širom regiona.”


Ostali glavni akcionari Grupe su Zeitinger Invest, DOEN Participaties, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) i ProCredit Staff Invest.