Skip to main content

EBRD i zvanično postala jedan od ključnih akcionara u ProCredit Holdingu

Ulazak EBRD-a u bazu osnovnih akcionara dodatno jača poslovni fokus Grupe

Preuzimanje akcija Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u ProCredit Holding AG & Co. KGaA i ProCredit General Partner AG od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najavljeno 17. marta 2023. godine, uspešno je okončano.                

Prema uslovima dva ugovora o kupovini akcija, EBRD je stekla 9,9% udela IFC-a u ProCredit General Partner AG, koji je jedini generalni partner ProCredit Holdinga, kao i preostalih 5,06% deonica IFC-a komanditnog partnera u ProCredit Holdingu. EBRD tako zamenjuje IFC kao osnovnog akcionara ProCredit Holdinga i sada drži 8,7% akcijskog kapitala Grupe. Pored EBRD-a, osnovnu bazu akcionara Grupe čine Zeitinger Invest, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), DOEN Participaties i ProCredit Staff Invest.    

Ulazak EBRD-a u bazu osnovnih akcionara dodatno jača poslovni fokus Grupe, posebno njenu posvećenost orijentaciji na uticaj i odgovornom pružanju bankarskih usluga malim i srednjim preduzećima sa naglaskom na jugoistočnu i istočnu Evropu. 

Hubert Spechtenhauser, predsednik Upravnog odbora ProCredit General Partner AG, prokomentarisao je uspešnu transakciju: „Veoma smo zadovoljni što sada možemo zvanično da pozdravimo EBRD kao jednog od naših najvažnijih partnera u krugu ključnih akcionara i strateških investitora. Već smo radili zajedno u prošlosti na podršci malim i srednjim preduzećima u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. Stoga smo ujedinjeni u unapređenju naše misije pozitivnog ekonomskog i socijalnog uticaja na zemlje u našim oblastima delovanja. U isto vreme, želeli bismo da dodatno proširimo naše inicijative za zajedničku borbu protiv klimatskih promena u cilju podrške postizanju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma. Želeli bismo da se izričito zahvalimo IFC-u na neprocenjivoj podršci. Kao osnovni akcionar, igrao je vitalnu ulogu u razvoju grupe od samog početka.”