Skip to main content

Dve nove garantne šeme za pomoć preduzećima u Srbiji

Podrška malim i srednjim preduzećima, kao i start-up kompanijama u saradnji sa SEF-om

ProCredit banka i Srpska fondacija za preduzetništvo (SEF) potpisale su ugovor za dve garantne šeme, čime će pružiti podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, pogođenim pandemijom COVID- 19, kao i Start-up kompanijama.

Ugovor o dve garantne šeme doprineće povećanju i očuvanju zaposlenosti, kao i boljem pristupu adekvatnim kreditnim proizvodima start-up, mikro, malim i srednjim preduzećima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Podrška malim i srednjim preduzećima

Garantne šeme će omogućiti brži i jednostavniji pristup kreditnim sredstvima za početnike u poslovanju (Start-Ups), kao i relaksiranije zahteve banke u pogledu obezbeđenja kredita za klijente pogođene pandemijom Covid 19.

Srpska fondacija za preduzetništvo (SEF) osnovana je kao neprofitna i nevladina fondacija 2019. godine od strane Nemačke razvojne banke (KFW) i Privredne komore Srbije. Neki od ciljeva SEF-a su: poboljšanje i očuvanje zaposlenosti, poboljšanje životnog standarda, poboljšanje pristupa adekvatnim kreditnim proizvodima, kao i doprinos održivom razvoju Republike Srbije. Gore navedene garantne šeme su deo programa Nemačke saradnje u Srbiji, koje implementira KfW (Nemačka razvojna banka). Sredstva za potrebe garantnih šema, u vidu granta, je obezbedilo Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Nemačke.

Podrška malim i srednjim preduzećima

ProCredit banka, kao deo ProCredit Grupe sa sedištem u Frankfurtu, uspešno posluje u Srbiji više od dve decenije, a ugovor sa SEF-om potvrđuje spremnost i volju ProCredit banke da pruži najbolju i najadekvatniju uslugu svojim klijentima.