Skip to main content

Bespovratni podsticaji države za preduzeća preko ProCredit banke

Sve ekspoziture ProCredit banke započele su sa prijemom zahteva domaćih privrednika za dobijanje povoljnih investicionih kredita uz bespovratne podsticaje Ministarstva privrede od 25 odsto vrednosti planiranih investicija.
Reč je o novoj kreditnoj liniji koju ProCredit banka realizuje u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme, a gde je planirano da država podrži domaće privrednike bespovratnim pozajmicama u iznosu od čak milijardu dinara.
 
Kao i prethodnih godina, ovim programom je predviđeno da za planiranu nabavku proizvodne opreme mala preduzeća obezbede najmanje pet odsto sredstava, da iz budžeta Republike Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava, a da ostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom ProCredit banke.
Sredstva iz ovog programa koristiće se isključivo za investicije u nabavku nove proizvodne opreme i mašina, kupovinu transportnih sredstava koja su uključena u proizvodnju, kao i za investicije u nabavku novih delova, specijalizovanih alata za mašine i drugih kapitalnih dobara.
ProCredit banka je izabrana za ovogodišnjeg partnera Ministarstva privrede, jer je na konkursu resornog ministarstva ponudila izuzetno povoljne uslove za sva preduzeća u Srbiji koja budu zainteresovana za bespovratne pozajmice države.

- Tokom nekoliko poslednjih godina ProCredit banka je bila jedan od najuspešnijih učesnika u svim državnim programima podrške malim preduzećima, a želja nam je da i ovoga puta što većem broju privrednika omogućimo da na povoljan način modernizuju svoju proizvodnju. Upravo zbog toga, sve naše ekspoziture su već počele sa prijemom zahteva privrednika za dobijanje investicionih kredita uz državne podsticaje, a interesovanje malih preduzeća za ovim pogodnostima je izuzetno veliko. Iznos koji je država izdvojila ovoga puta za podsticaje je gotovo duplo veći nego prošle godine, što samo znači da će mnogo više privrednika moći da iskoristi ovu podršku, kao i da će investicije biti veće i značajnije – istakao je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke na današnjoj konferenciji za novinare. 

Osim veoma povoljnih kamatnih stopa, velika specifičnost ovog programa je i obezbeđenje koje će privrednicima biti potrebno kako bi dobili povoljnu pozajmicu ProCredit banke. Naime, ovim programom je predviđeno da sredstvo obezbeđenja može biti sam predmet nabavke, što će mnogim malim preduzećima omogućiti da pod znatno jednostavnijim uslovima modernizuju svoju proizvodnju. 

Takođe, predviđeno je da sve pozajmice banaka budu odobravane na rok od 18 do 60 meseci, uz grejs period od šest meseci.

 

Osoba za kontakt:


Ivan Aranđelović

PR Senior Specialist

063 103 53 86

ivan.arandjelovic@procredit-group.com

 

Beograd, 13. mart 2019. godine