Skip to main content

Bespovratne pozajmice za mašine i opremu čekaju privrednike u ProCredit banci

Sva preduzeća u Srbiji koja planiraju nabavku novih mašina i opreme uz bespovratne pozajmice države, i ove godine će to moći da urade uz podršku ProCredit banke. 
Naime, Ministarstvo privrede Republike Srbije izabralo je i ovoga puta ProCredit banku za svog partnera u Programu podrške malim preduzećima, u okviru kog će država odobriti domaćim privrednicima bespovratne pozajmice u iznosu od dve milijarde dinara.

 
Ovim programom je predviđeno da za planiranu nabavku proizvodne opreme preduzeća obezbede najmanje pet odsto sredstava od vrednosti opreme koja se kupuje, da iz budžeta Republike Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava (maksimalno pet miliona dinara), a da ostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom ProCredit banke.

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća. Sredstva iz ovog programa koristiće se isključivo za investicije u nabavku nove proizvodne opreme i mašina, kupovinu transportnih sredstava koja su uključena u proizvodnju, za investicije u nabavku novih delova, specijalizovanih alata za mašine i drugih kapitalnih dobara, kao i za nabavku građevinske mehanizacije, ali i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.

-    ProCredit banka je u godinama iza nas učestvovala u 6 programa koji su do sada realizovani u saradnji sa Ministarstva privrede. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo i tokom 2020. godine aktivno učestvovati u Programu podrške malim preduzećima uz bespovratne pozajmice države. Drago nam je što će uz našu stručnu i finansijsku podršku mnoga preduzeća u Srbiji ponovo biti u prilici da modernizuju svoje poslovanje i nastave sa njegovim unapređenjem. Iznos koji je država izdvojila ove godine iznosi dve milijarde dinara, što znači da će mnogo više privrednika nego ranije moći da iskoristi ovu podršku – istakla je Ana Milić, direktor Sektora za privredu ProCredit banke.

Najveći benefit Programa podrške malim preduzećima je upravo bespovratna pozajmica države u iznosu od 25 odsto od planirane nabavke opreme. Dodatno, pored veoma povoljnih kamatnih stopa, velika specifičnost ovog programa je i obezbeđenje koje će privrednicima biti potrebno kako bi dobili povoljnu pozajmicu ProCredit banke. Naime, ovim programom je predviđeno da sredstvo obezbeđenja može biti sam predmet nabavke, što će mnogim malim preduzećima omogućiti da pod znatno jednostavnijim uslovima modernizuju svoju proizvodnju. Takođe, predviđeno je da svaka pozajmica koju odobre banke u okviru ovog programa imaju grejs period od šest meseci.

-    Naš cilj je da prošlogodišnji rezultat od oko 18 miliona evra isplaćenih kredita u okviru ovog Programa sada značajno premašimo. ProCredit banka je već u kontaktu sa brojnim preduzećima koja planiraju da iskoriste bespovratne pozajmice države, a sve koji su zainteresovani za ove značajne pogodnosti pozivamo da nam se što pre jave, kako bi im omogućili da dođu do bespovratnih pozajmica države i da novu proizvodnu opremu nabave pod tržišno najpovoljnijim uslovima – zaključuje Milić.