Skip to main content

Bespovratna sredstva do 25% investicije

ProCredit banka je i ove godine jedan od partnera Ministarstva privrede Republike Srbije u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme. Program omogućava izuzetno povoljne uslove za kreditiranje nabavke opreme, uz bespovratna sredstva države do 25% investicije.

Ove godine država je za bespovratna sredstva domaćim privrednicima izdvojila iznos od 1,55 milijardi dinara, što je 55% više nego prošle godine. Bespovratna sredstva činiće do 25% neto troškova nabavke opreme (maksimalno do 5 miliona dinara). Obaveza privrednog subjekta je da pri kupovini učestvuje sa 5% neto vrednosti, a da ostatak do punog iznosa investicije, koji uključuje iznos 70% neto vrednosti, može da finansira povoljnim kreditom ProCredit banke. Ostale troškove, koji se ne mogu finansirati sredstvima programa, banka takođe može finansirati sredstvima predmetnog kredita. 

Program mogu da koriste zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici registrovani u APR, a sredstva iz ovog programa su na raspolaganju za:

  • investiranje u nabavku nove proizvodne opreme i mašina
  • kupovinu transportno manipulativnih sredstava koja su uključena u proces proizvodnje i unutrašnji transport
  • delove i specijalizovane alate za mašine 
  • nabavku građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova
  • mašine i opremu koje unapređuju energetsku efikasnost i/ili ekološke aspekte proizvodnje.

Tokom proteklih godina ProCredit banka je bila jedan od najaktivnijih, a u poslednje tri godine svakako najuspešniji učesnik u programima podrške nabavke opreme, odnosno banka sa najvećim učešćem u kreditnoj podršci. Prošle, 2020. godine bili smo banka broj 1 kako u iznosu, tako i broju finansiranih klijenata sa više od trećine ukupnih investicija. Podrška domaćim privrednicima u njihovom razvoju i unapređenju proizvodnje je ono čime se ProCredit banka uspešno bavi već gotovo 20 godina. Iznos koji je država izdvojila ove godine iznosi čak 1,55 milijardi dinara, što samo znači da će mnogo više privrednika moći da iskoristi ovu podršku, kao i da će investicije biti veće i značajnije - kaže Ana Milić, direktorka Sektora za privredu ProCredit banke.

Osim veoma povoljnih kamatnih stopa, velika specifičnost Programa je i obezbeđenje koje će privrednicima biti potrebno kako bi dobili povoljnu pozajmicu ProCredit banke. Naime, ovim programom je predviđeno da sredstvo obezbeđenja može biti sam predmet nabavke, što će mnogim privrednim subjektima omogućiti da pod znatno jednostavnijim uslovima modernizuju svoju proizvodnju. Takođe, predviđeno je da svaka pozajmica koju odobre banke u okviru Programa, ima grejs period od šest meseci.

S obzirom na benefite koje pruža Program, logično je da je interesovanje privrednika  izuzetno veliko. I naši klijenti su čekali ovaj konkurs, zato je sad pravi trenutak da nas kontaktiraju, kako bismo zajedno na vreme isplanirali naredne korake – dodaje Milić. 

Sve potencijalne investicije biće moguće realizovati nakon raspisivanja Javnog poziva za klijente od strane Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije, što se očekuje u najkraćem roku.
 

Pogledajte više o bespovratnim sredstvima