Skip to main content

Benzinac ili dizelaš - kakav će biti Vaš automobil u budućnosti?

Kupovina automobila nikada i nikome nije bila mala stvar. Prvi auto u životu, porodični auto, gradski auto, auto za duža putovanja, statusni auto…motivi za kupovinu su različiti, ali količina uzbuđenja skoro uvek ista - maksimalna! Baš kao i lista pitanja i potpitanja.

Jedna od najvećih startnih dilema novog vlasnika četvorotočkaša, koja je decenijama unazad zauzimala vrh liste, jeste: benzinac ili dizelaš?

Otvaramo novo istorijsko poglavlje

Po svemu sudeći, ova dilema će u skorijoj budućnosti biti za sve nas trajno rešena! Pitate se u čiju korist? U korist nekog sasvim novog – hibridnog ili električnog vozila.
Ovih dana Evropski parlament je dao konačno odobrenje za obaveznu primenu nulte stope emisije štetnih gasova za sve nove automobile i kombije, i to već od 2035. Šta to u praksi znači? Da za 12 godina definitivno zatvaramo jedno, a otvaramo novo poglavlje auto-istorije. U auto-salonima biće dostupni samo  hibridni i električni automobili, jer je osim našeg zadovoljstva u vožnji jednako važno i kakav trag ostavljamo (tj. NE ostavljamo) u našoj okolini.            

Da li ste Vi lično tip za hibridni ili električni auto, istražite na našem blogu.

Budućnost je već počela

Na svu sreću, 2035. nas neće dočekati nespremne i u neznanju. Prodaja ekoloških automobila, i hibridnih i električnih, tokom 2022. godine u Evropi je porasla za čak 30%, što znači da je svaki sedmi novi kupljeni automobil bio ekološki. Od evropskih zemalja prednjači Norveška, gde, verovali ili ne, 80% prodatih automobila ima električni pogon.
Kod nas se, procentualno gledano, još uvek vozi veoma malo hibridnih i električnih automobila, ali od 2020. prodaja ekoloških vozila godišnje poraste i do 100%. 

A gde ste tu Vi?

Ako razmišljate da uskoro menjate auto (a svako od nas, pre ili kasnije, bude u situaciji da mu ova tema postane prioritetna), izbrojte do 12 i shvatićete da 12 godina, kada odluka Evropskog parlamenta stupa na snagu, nije tako dug period, te da ne bi bilo loše – budućnost dočekati spreman. Osim toga, Evropa se već uveliko “oslobađa” eko-balasta dizel i benzinskih motora, pa će se ova ekološki nepopularna polovna vozila uskoro naći na našim ulicama i direktno će uticati na kvalitet vazduha koji mi dišemo. Da li želimo da nam se to desi?

Ekološka orijetacija prilikom kupovine automobila, sasvim opravdano, mora da postane i naša praksa. ProCredit banka ima specijalnu ponudu za auto-kredite za Hyundai ekološke automobile , koja možda i Vama u nastupajućem periodu odškrine vrata da nečujno i bez štetnih emisija “uplovite” sa svojim novim četvorotočkašem u eko-budućnost. Srećno!