Skip to main content

50 miliona evra za mala i srednja preduzeća i zelene projekte u Srbiji

Ugovorena nova kreditna linija ProCredit banke i francuske institucije za razvoj Proparco u iznosu od 50 miliona evra

ProCredit banka i francuska institucija za razvoj Proparco, pokrenule su projekat kojim se obezbeđuju sredstva za finansiranje MSP sektora i za zelene projekte. Za Proparco, ova kreditna linija je njena prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji.

Saradnja između ovde dve institucije doprineće razvoju privatnog sektora, s jedne strane, dok će s druge strane poslužiti za promociju održivog ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine u Srbiji. Proparco je odlučio da podrži ProCredit zbog njene kompetentnosti u oblasti razvoja i bogatog MSP i zelenog portfolija. 

Naša banka prepoznata je na tržištu kao banka lider u segmentu malih i srednjih preduzeća, širokog spektra finansijskih usluga, koji  zadovoljava sve njihove potrebe i savetuje ih oko ključnih investicionih planova. Novi projekat, koji smo pokrenuli sa Proparco-om od velikog je značaja, kako za naše postojeće klijente, tako i za sve buduće. Ovi krediti omogući će jačanje domaćeg MSP sektora, a energetski efikasna rešenja učiniće dostupnijim našoj privredi i stanovništvu“, rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.  

ProCredit banka finansira oko 4.000 MSP klijenata u Srbiji, a prosečan iznos zajmova po klijentu iznosi 242.000 evra. Pored toga, od 2010. godine, ProCredit Grupa je razvila metodologiju „zelenog finansiranja“, koja je institucionalno podržana interno i na nivou zavisnih društava.

Kroz ovu intervenciju sa ProCredit Srbija, mi podržavamo aktera koji je izgradio bogatu ekspertizu u pitanjima razvoja i u skladu sa Proparco mandatom. Ovo je takođe prilika da ojačamo naše partnerstvo sa ProCredit Grupom, gde su srž poslovanja i prakse u skladu sa našim mandatima. Ovo je za Proparco prva operacija u bankarskom sektoru u Srbiji, gde je AFG Grupa nedavno otvorila svoju regionalnu kancelariju, i ja se nadam da će to biti početak razvoja drugih poslovnih aktivnosti u korist privatnog sektora u Srbiji“, izjavio je Gregori Klement, izvršni direktor Proparco-a. 

Saradnja će doprineti ostvarenju Ciljeva održivog razvoja, i to Cilju 8 (Dostojanstven rad i ekonomski rast), Cilju 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura) i Cilju 13 (Zaštita klime).